Wednesday, February 20, 2019

My Top 5 MUST BUY cosmetics from Althea

Asslamualaikum wbt and happy day to all my readers! I feel like sharing some of my best list today. My must buy makeup items from Althea Korea website. I have tested most of Althea's items when i was quite active in blogging few years back and i kid you not, Korean makeup items can have the best packaging but quality items. I used to love Etude House BB Cushion. Not only the packaging is super CUTE but the product quality is also one of the best. 

If you have not been to Althea's website, you are really missing out something here. Each month, Althea will have new products to unveil and it could be skin care, makeup or hair and body items. 


Tuesday, February 19, 2019

[BOTD] MelaCEP Cleanser Mary Kay

Assalamualaikum semua. Selamat hari Selasa. Yes Dah Selasa. Or korang perfer alaahh, baru selasa. Hehe. Be positive and all the positive things will happen to you. 

Anfaal nak share sikit, pengalaman Anfaal pakai cleanser Melacep from Mary Kay ni. If you haven't noticed, I am also a Mary Kay Beauty Consultant tau. So, kalau korang rasa Anfaal share ni sebab nak untung semata, that is a wrong perception ya. Kita share benda yang bagus so that other women out there can experience it as well. 





Anfaal start pakai MelaCEP cleanser ni lepas habis pakai Botanical Effects Formula 2. Alah, yang mana kita dapat masa jadi new Beauty Consultant tu. Konon nya, nak kulit jadi lebih luminous dari yang biasa, tu yang bertukar ke Melacep pulak. 

Kalau nak tau, dulu-dulu kulit Anfaal memang putih, tapi kulit Anfaal agak dull. Ya. Orang yang ada kulit kering memang akan nampak dull je sentiasa walaupun cerah. But dengan Melacep ni, dia akan bagi kulit kita nampak lagi luminous. Macam kulit telur orang kata. 


Ni gambar 2009. Masa ni muda lagi okay. Dalam awal 20an gitu. Tapi kulit tu Ya Rabbi..haha dah lah kusam, tak reti nak bermekap bagai kan padahal pakai makeup tu yer. Masa ni kerja part time kat MYTV3 Roverz. Kerja seminggu je tapi kenal ramai kawan. Syok masa tu sampai bila tak dapat kerja tu dulu, terus down and berat badan turun sangat. Haha. 


Ni gambar September 2018. No makeup ya. Nampak tak cahaya cahaya tu? Hehe. Cuba korang tengok sendiri. Mana satu korang rasa kulit lagi sihat? Kulit mana lagi best tengok? Korang nilaikan lah sendiri. Yang mana pernah tengok kulit Anfaal depan-depan, tau lah memang kuli tak flawless, tapi kulit tak lah gelap sangat berbanding dulu kala. Kulit makin cerah dengan penggunaan MelaCEP secara berterusan. Bukan makin putih ya. I do not want a whitening agent but i need a brightening agent. Kalau makin putih, nanti leher gelap pun susah jugak kan? hehe

Ramai kata sebab faktor kamera, yang atas tu pakai DSLR ya. DSLR. Yang bawah ni pakai iphone 7plus je. Iphone tak de beauty unless kita sendiri edit lah. No edit as well tau gambar tu. hehe.

Kenapa MelaCEP ni power sangat? Nak tau tak apa ingredients dia?

Maksud MelaCEP is MELanin interCEPt. Apa benda tu? Terlalu 'doktor-doktor' sangat ni. Jom Anfaal try story secara mudah ya

Dalam struktur kulit kita, ada satu sel yang tugas dia adalah mengeluarkan warna kulit which is called Melanocyte. Melanocyte ni kerja dia keluarkan enzyme tyrosynase. Kerja enzim ni pulak is untuk converkan asid amoni jadi melanin.
So bila kita terdedah kepada matahari, sel sel kulit akan bertugas untuk protect kulit kita daripada sinaran UV. With the task of protecting our skin from UV, melanin akan produce banyak lagi bila kita under the hot sun so sebab tu lah bila kita under matahari panas, kulit akan jadi lebih gelap dan terbakar. 

Boleh faham tak? Hehe. So bila pakai MelaCEP ni, dia akan meresap ke bawah kulit kita, dan akan kacau sel melanocyte untuk control enzim tyrosinase ni darpada terjadinya melanin. Sebab tu lah skin kita akan jadi lebih cerah, kurang jeragat dan parut akan jadi pudar.

Kalau pakai one whole set MelaCEP ni, insyaAllah kulit akan jadi macam kulit telur ya. hehe. Anfaal pakai cleanser and serum je. InsyaAllah, nanti nak completekan satu range MelaCEP tu. Baru la dapat kulit sihat dan cerah. :)

Ada yang nak cuba MelaCEP jugak? Jom contact Anfaal for FREE Skin Care Class. Anfaal akan ajar satu per satu, cara untuk cuci muka dengan berkesan. :)

Whatsapp 010 560 1397 - Anfaal MK

Terima Kasih!

Till then,
XX


Monday, February 18, 2019

Scent of the Day Perfume (SOTD) - Perfume inspired murah!


Assalamualaikum semua. Anfaal nak story sikit pasal SOTD ni. Kalau korang suka pakai perfume, and then memang jenis yang kena ada perfume kat mana-mana je, Anfaal sarankan korang boleh pakai SOTD ni. 

Very handy, kecik and durable (botol dia made from glass ya, kena jaga-jaga lah sikit) but bau dia seakan-akan ori and tak tengik langsung! 

Friday, February 15, 2019

MOTW : Hafiz Zainal - Percaya Kasihmu


Assalamualaikum semua. Okay, sempena hari Jumaat yang penuh barakah ni, Anfaal nak promote sikit lagu Hafiz Zainal yang terbaru. Percaya Kasihmu. Korang boleh dengar sendiri lagu ni kat Youtube Rythem & Rhyme bawah ni. 



Lirik

LAMA SUDAHKU MENCARI, SERU NAMAMU, ANTARA..... FANTASI DAN REALITI VERSE 2 SEPERTI HARI LAINNYA, DIPALIT HAMPA, MERASA..... MUNCUL KEKASIH DI MIMPI CHORUS TAK TERDAYAKU PAKSAKAN, TAK BERTEMU JAWAPANMU, KU RELA PERCAYA DEMI KAMU TAK MENGALAHKU MENUNGGU, TAK LAFAZKU SIMPAN DI DADA, INDAHMU, KASIHMU, PADAKU VERSE 3 SIANG BERTEMANKAN SINAR, DI MALAM BINTANG, BERSAMA..... JIWA NYANYI DAN MENANGIS



[BOTD] Breena Beauty Purrfect Line Precision Eyeliner Review {GIVEAWAY}

Asslamualaikum and happy friday ya all! I wanted to sparks joy to all of my readers out here with a giveaway at the end of this blog post, so please read it until the end ya. 

I have been a fan of Breena Beauty not just because it was my blogger's friend brand, but because i believe in the quality of this brand itself. I have been supporting this brand since day 1 and now i am looking forward to buy more of their stuffs soon.



Wednesday, February 13, 2019

[BOTD] Skinvigorate Brush Mary Kay

Assalamualaikum and good day semua. Today Anfaal nak story sikit about Skinvigorate brush from Mary Kay ni. Anfaal dah pakai brush ni since, 2-3 years ago macam tu and it is one of my first item from Mary Kay. Apa yang best about this brush is that, dia super duper soft ya. And very suitable to be use on any types of skin. Be it sensitive, oily, dry and whatnot. 




Tuesday, February 12, 2019

[BOTD] Anjeri Gold Face Mask - Jom Try Test

Assalamualaikum and good day all! I wanted to share my first test with Anjeri Face Mask. This would be my Jom Try Test entry and this would be an honest review from this first trial, from the heart.

First and foremost, let me story a bit on this face mask and the brand. The Thai brand created by the founder Thanadon Yingsiriworakun, is super popular among the celebrities of Thailand and all over Asia. 


Blog Design by Get Polished | Copyright A Life in a Webbis 2017