Saturday, August 29, 2009

Raya dulu vs Raya sekarang

Duduk dak duduk dah seminggu kita puasa.Lepas ni,dua minggu,then tiga minggu and then,dah raya aidilfitri.Tapi tahun ni,rasa macam tak raya langusng.Macam tak ada suasana nak raya tu.Kenapa ek?Mungkin aku ada sebab-sebabnya.

  • Raya dulu-dulu hujung tahun,tapi tahun ni tiba-tiba raya bulan 9.Macam rasa terlalu awal.Dulu-dulu raya bulan 12.So,bila dah dapat duit raya,lepas tu bukak sekolah terus masuk duit dalam bank.Time tu bank banyak iklankan untuk kanak2 agar menabung.Macam-macam derang offer nak bagi free prize kalau bukak akaun dengan bank derang.Aku selalu macam tu.Setiap tahun ayah aku bukak akaun baru.Sampai skarang aku tak ingat aku ada brape banyak akaun bank kanak-kanak.Yippie! la ape la.Tapi aku paling ingat aku dapat jam tangan yang boleh rekod suara selama 10saat kot.HAHA.tu bank Yippie! tu la.

 

  • Dulu-dulu raya kebanyakkan ada kongsi raya.So jadi lebih meriah dan lebih diingati.Kongxi raya lah,deepa raya lah.Skang ni hanya hari raya aidiltiftri je.Tapi walau macam tu pun,dulu-dulu time tak berkongsi raya,masih raya bahang perayaan tu,skarang ni dah tak rasa.

 

  • Lagu raya tak KUAT berkumandang kat pasaraya-pasaraya.Mungkin sistem audio derang rosak ke ape ke aku pun tak tau.Tapi aku ada g IKANO baru-baru ni.Ada la dengar sayup-sayup lagu raya kat situ.Macam tak cukup kuat pulak aku rasa.Sampai time aku dengar lagu raya tu,aku macam terkejut apesal derang pasang lagu raya.Sampai tak teringat aku skarang ni tengah puasa lepas ni raya.haha.

 

  • Iklan kat TV tak banyak pasal raya.Infact aku tak nampak lagi iklan raya kat TV.Iklan Merdeka pun tak banyak.Kalau dulu,time seminggu puasa dah banyak gila iklan raya.Iklan mentega la,iklan buttercup la *klasik!*,iklan baju kanak-kanak KIKO la.Skarang ni tak de.Iklan raya petronas pun tak de.*Takkan Allahyarham Yasmin Ahmad dah meninggal,tak nak buat iklan dah kot?*

 

  • Lagu kat radio.Ye.Aku memang kolot sikit.Masih mendengar radio.Walaupun aku ada alatan canggih yang boleh memainkan mp3 aku yang berjuta tu,aku tetap dengar radio.Tapi,tahun ni agak menyedihkan,aku tak dengar pun lagu raya berkumandang kat radio.Nak kata radio ERA ke,SINAR ke,SURIA ke,HOT.FM ke,semua macam tak mainkan lagu raya.Kenapa ek?Dah tak laku ke lagu raya?Banding dengan lagu yang cam haram korang pasang tu?Haih~

 

  • Kad raya.Aku tak beli lagi kad raya tahun ni.Infact aku tak nampak pun ada kedai buku jual kad raya lagi. *Setakat ni la* Sampai aku tak teringat langsung nak beli kad raya.Mungkin dah ada teknologi canggih dah kot skang ni.E-Card,facebook,SMS,VMS,MMS,3G,3.5G.Haha.macam2.Tapi aku tetap nak pos kad raya. :) Aku suka sebab it’s long lasting.

 

  • Perhiasan kat supermarket pun tak banyak.Ada yang baru nak buat. *itu dimaafkan* tapi ada yang langsung tak endah!Memang la sampai aku tak teringat yang lepas bulan Ramadhan ni Syawal.Kalau dulu2,seminggu puasa dah ada yang gantung selamat hari raya aidilfiltri!! besar-besar banner dia.Skarang ni banner yang aku nampak, Malaysia SALE.hehe.Padahal sale dah lama start dah kot.

Ataupun,aku yang terlalu gah sangat nak raya?Baru seminggu puasa dah gatai nak raya.Hahaha. :P Ape-ape pun lu fikirlah sendiri! hehe.

2 comments

  1. puasa pun tak cecah setengah bulan lagi memang la tak terasa nak raya.ko gila nak pasang lagu raya kat radio baru seminggu puasa ni.dulu ada skali buat camtu terus kena sound wahkahkah.

    ReplyDelete
  2. doh ada je aa.dulu aku setiap malam dengar radio masa aku pakai walkman dulu2.bila dah start puasa je,mesti aku start beli batery banyak2.sebab nak dengar lagu raya malam.jangan nak kelentong aku. :D

    ReplyDelete