Wednesday, September 23, 2009

Balik Kampung & Raya [Part 1]

I went back to Sg. Batu on Saturday.The last day of Ramadhan.So sad.Sangat sedih sebenarnya nak habis puasa ni.Aku suka bulan puasa. :( Bertolak dari rumah dalam around 11.00am.Gerak je terus aku sms zati.Tanya dia jam ke tak highway and dia kat mana dah.Since she departed early in the morning,lepas sahur so i tot dia dah sampai lah kan.But she said ‘Jam gila wes.tension betul!’ and she was just at the Terowong near that Sg. Perak.Wow.Orang yang bertolak lepas sahur pun baru sampai the terowong?Seriously mesti jam gila ni!

So,my dad guna exit Sg Buloh untuk masuk highway.Cheh~ Masuk highway tu,tak de lah jam ape lagi.Cruise je.The coast is clear.Aku bajet kat Rawang nak jam.Oh.Tak jam jugak.Skali tup tup kat Behrang tu dah start jam.Fuh~ Gila la.Dalam otak aku ni dok fikir,’ Jangan-jangan jam sampai terowong ni tak.Mampos kang!’ Hehe.Skali jam sampai nak dekat Slim River je.Ada accident.Kira jauh jugak tu jamnya.Then baru nak bersuka ria tak jam,jam balik.Adeh la.Kali ni sebab derang tutup RnR ape tah,then macam jam kat jalan nak masuk RnR tu.Orang pulak nak mencari parking lah ape,tu yang buat jam tu.Then terus je lah.Jalan pun ok saja.Lepas tu,kat terowong tu jam.Tempat Zati stuck tadi.Haha.Memang seriouslah sini jam gila!Tak tau kenapa.Maybe sebab jalan dia dari 3@4 lorong nak jadi 2 lorong je dalam terowong tu.Semua posok2.Lepas tu,banyak betul kereta rosak.Kesian betul lah.Mesti sebab kereta tak tahan jam.Engine panas.Isk.

Lepas tu,my dad stops at the Bukit Merah punya RnR.Just nak g toilet je lah.Mana boleh makan lagi tak buka lagi time tu.Haha.Tapi kalau dah sampai situ,dah nak dekat dah dengan Jambatang Penang.Time OTW tu,Acu (adik my dad) call my mum,the my mum cakap la,tak payah masak and all.Nanti nak beli kat bazaar kat PISA tu.

Around 4.30pm baru sampai Penang.Terus ke bazaar.Wah.Last day pun ramai orang jual.Siap ada satu part tu ada pasar malam lagi!haha.Belilah beberapa jenis lauk dan kueh mueh.Sebab biasanya kalau last day puasa kat rumah tok penang,mesti akan ada makan beramai2.hehe.So,beli banyak2.

Lepas tu,terus ke rumah tok.Sampai2 je,kena tolong2 kemas2 pinggan,masukkan lauk2 dalam mangkuk,buat air and all.Sofia dan Nadia dan Tasya pun ada.Derang 3 ni adik beradik.My cousins from Johor.Anak Mak & Pak Lang. :) Dalam around 7.00pm tu,dah tebarkan tikar,tebarkan lapik ape semua,lauk2 susunkan,pinggan & cawan bawak ke depan semua,then sedia2 je lah nak berbuka. :)

Lepas dah berbuka,aku terus naik ke rumah ‘banglo’ atas bukit.Aku ada bilik sendiri situ.Hehe.Tapi kena panjat bukit skit lah.Hurm.Tak de la sikit.Tinggi jugak.Haha.Mandi and all,then turn bawah balik,tengok TV.Ada cerita Duyung kat Ria.Layan~

Dalam pukul 10.15pm,aku naik atas balik.Mengantuk pulak.Tapi bila dah sampai atas,rasa macam tak pulak.So SMS lah dengan Irfan.Kat Penang,ada line DiGi je.Nasib baik la DiGi aku masih wujud.Irfan pulak beli sim DiGi.So,SMS lah ktorang. :) Sampai tido~

So,itu ape yang berlaku pada hari 1 aku balik kg.

Untuk hari raya day 1,aku cerita kat post lain.

Post a Comment