Tuesday, October 27, 2009

Lists!

Tak tau nak update ape,jadi aku type lah ape yang aku nak buat/beli dalam masa terdekat ni.

-Kad birthday! :)

-Thumbdrive.

-Sunway Lagoon.

-Tony Roma’s.

-FYP2 finished.

-Present for my love ones. (ARGH!Still couldn’t find anything!)

-New DVD for entertainment.

-New pump shoes.

-Baking cupcakes/cakes/whatever they call it. :P

Argh.Money.Money.Where are thou money? :P

Facebook

Aku ada post kan satu status ni kat FB aku.

Status tu berbunyik macam ni

Kenapa orang lelaki suka tengok perempuan sexy.Tapi bila GF sendiri nak pakai ala-ala sexy dia tak bagi.Pelik kan? :D

Nak tau ape balasannya dari kawan2 FB aku? Ni ha~

 


Mohd Faizal

Mohd Faizal

sbb x bg org lain tgk...

Kerol Anuar

Kerol Anuar

suke gak tengok awek sendiri sexy! tapi takyah laa tunjuk kan org laen! paham? hahahahaha :D

Anfaal Ridhuan

Anfaal Ridhuan

dah tu kalau kita marah dia tengok perempuan lain,dia marah kita balik pulak.tak gitu?hehe.
btw,ni tak de kaitan dengan saya okeh.just common sense.

Anfaal Ridhuan

Anfaal Ridhuan

Kerol: dah tu nak tunjuk time bila?haha.

Kerol Anuar

Kerol Anuar

tungguuuuuu! :P

Anfaal Ridhuan

Anfaal Ridhuan

Kerol: haha.tunggu konon~

Mohd Faizal

Mohd Faizal

lorrr...nape marah blik?
kalo i...i gelak je kalo dia marah i tgk...hahaha

Teri Bogad II

Teri Bogad II

dia takot dia xleh control ble tgk awek sendiri sexy. ;p

Anfaal Ridhuan

Anfaal Ridhuan

Faizal: mana lah i tau.i tengok ramai kawan2 i,bila bf dia tengok pmpuan sexy,then si gf tu marah,then si bf tu marah balik.

Kerol Anuar

Kerol Anuar

laaaa..yg awk tak sabar sgt nak tunjuk sexy apesal? dah tak cukup hot? hahahaahhaa :D

Amirul Quincy Idham

sbb tak suke gf sendiri jd tontonan umum...

Anfaal Ridhuan

Anfaal Ridhuan

Teri: haha.tak bleh control,kita lak tak bleh contro dia tengok pmpuan lain sexy.lol.

Teri Bogad II

Teri Bogad II

so mari kite semua seksi! haha

Anfaal Ridhuan

Anfaal Ridhuan

Kerol: tak paham ke ape saya type kat atas tu? Tak de kaitan dengan saya.
Amirul: And then dengan menjadikan perempuan lain sebagai tontonan umum? (U) haha

Mohd Faizal

Mohd Faizal

ye ke?mmg la..mane2 laki pon tgk kalo ppuan sexy lalu..tp i xde la nk daring lebih2..kalo la gf i marah...i sengih je la..tp x paham nape bf tu nk marah blik..

Anfaal Ridhuan

Anfaal Ridhuan

Teri: cadangan yang sungguh bernas skali.anda berjaya membuat saya ketawa.100 markah untuk teri! :D

Amirul Quincy Idham

Amirul Quincy Idham

yup... biar awek org... jgn awek kita..... hahahahaha

Kerol Anuar

Kerol Anuar

dah takder kaitan aper nak kecoh lagi.cehhh! buang masa jeh komen! hahahahahaha

Anfaal Ridhuan

Anfaal Ridhuan

Faizal: tah nye.then derang macam gado2 (biasa lah tu). Kalau i,i tak kesah tau dia nak tengok pmpuan lain sexy.Dari dia buta tak nampak ape2,baik kasi je dia tengok.haha. :P

Anfaal Ridhuan

Anfaal Ridhuan

Kerol: dah.syuh!
Amirul: Hahah.pandai la hang no~~

Teri Bogad II

Teri Bogad II

*hidung berdarah tetibe*

Mohd Faizal

Mohd Faizal

hahahaah!bg je tgk...sampai lebam..hahah!common sense la u...eh u..i nk ckp skit pasal NAZA tu..

 

 

The End.

[P/S: Nampak sangat aku terlebih masa boleh copy paste jadah FB aku kat sini.Muaha!]

Saturday, October 24, 2009

@*%&@$&@#*

Haha.Aku agak tensi dengan FYP ni.Macam mana la nak buat sampai menjadi macam ape yang supervisor aku nak tu?Nak pakai flash tak boleh.Kena pakai authorware jugak la ni gamaknya.Tapi Authorware tak seberapa popular kat internet.Tu yang payah gila nak cari reference.Aku emel Sir TJ pun tak reply,message kat FB pun tak reply.Haih.Tak pe lah.Aku buat ape yang termampu je la.Yang seakan-akan ape yang supervisor aku nak je la.Kalau dia tak puas hati,aku tanya dia pulak macam mana nak buat macam yang dia nak tu. :)

Payah,payah.Tak tau lah tahap confident tu macam dah tak de.Tak confident untuk PASS dah ni.Walaupun aku buat dari scratch balik FYP aku ni.Tapi,aku macam tak de confident langsung.Walaupun semua benda dah hampir settle.Just nak letak background sound dengan button on off je tak de lagi.Yang tu memang haram tak tau buat.Dah la pakai coding2.Sape2 sini reti pakai Authorware?Haha.Mesti tak de kan?lol.

Payah2.Ni aku terlupa nak letak satu button lagi.Kena alter lagi la gamaknya.Button Glossary tak de pulak.Haih!Tak pe itu small matter saja.Boleh nak edit kurang dari 5 minit pun sebenarnya.HEHE.Kechoh lebih kan aku ni?

Argh.Mau pigi jalan2.Cepat la sapa2 nak bawak aku g jalan ni?Mama?Appa?Kawan2?Bf?Haha. :P

Friday, October 23, 2009

Teori Aku.

Dulu aku pernah post satu entry yang agak mengarut kan?Pasal perempuan2 hot kononnya kan?Then ada aku cakap,kalau nak tau perempuan tu hot atau tak,kebanyakkan kriterianya di scan kan melalui pemakaian seseorang perempuan itu kan?Tapi,untuk lelaki,macam mana pulak ekh?Ya aku tau,hot sebab ada badan ketak2 yang menggelikan tu kan?HAHA.itu lah lelaki hot kononnya.Tapi macam mana korang nak tau atau rate seseorang lelaki yang..LELAKI.faham tak ape soalan aku?Kalau korang tak faham,susah skit korang nak faham yang lain2 aku nak terangkan ni.Tak pe lah ye,kalau korang tak faham,buat2 faham dulu la.hehe.

So,bagi aku,teori aku la kiranya,seorang lelaki tu akan nampak macho,atau bergaya atau boleh la nak katakan hot ke ape ke,bila dia memakai jam tangan.HAHA.Senang je kan aksesori lelaki?Pakai jam je terus nampak macam wah,gah gila!Bagi aku,lelaki dan jam tangan is like lelaki dengan kereta.Kalau pisahkan dua2,nampak semacam.Macam perempuan dengan kasut. ;)

Kalau lelaki tu nak nampak lelaki,bukan nak nampak macam lelaki metro ke ape ke,ni nak nampak macam LELAKI,dia kena pakai jam tangan (teori aku la).[Kalau nak nampak macam lelaki metrosexual,dia kena ada gadget yang canggih2 dan uptodate.]Tapi,tengok la jugak jam tangan yang design dia macam mana.Kalau beli design perempuan,kecik2 dan berbentuk rectangle yang kecik tu,sah sah lah dia songsang.Kalau seorang lelaki tu memakai jam tangan,segala bentuk rupa yang negative,yang tak elok akan jadi nampak elok je.Nampak gagah.Hehe.Betul,kalau tak caya,korang tryla nanti.Pakai jam tangan.Mesti korang akan rasa lain dengan penampilan baru korang tu.Hehe.Patut lah aku selalu beli buku Top Gear Malaysia,ada je segment pasal jam tangan.Rupanya lelaki = jam tangan tak dapat nak dipisahkan. ;)

So,siapa lelaki yang masih tak de jam tangan tu,pi beli tengok satu.Beli yang lelaki punya design.Lebih elok kalau seorang lelaki beli jam tangan analog.bukan digital.Kalau digital,nampak macam lelaki tu seorang yang nak senang je semua.Macam seolah2 lelaki tu ‘pemalas’.Sorry la ye sape2 yang pakai jam tangan digital (untuk lelaki) tu.Seperti yang korang sedia maklum kat tajuk entry ni pun,ini teori aku. :) Hehe.

Okeh,cepat pi shopping jam tangan esok! :P

IMAG0612

*Macam Irfan,dia pakai jam tangan dah skang. (kena paksa dengan aku.hikihk)*

Wednesday, October 21, 2009

The Ugly but Truth.

So okay,saw the movie already.And it was not to say bad but not way too awesome too.It was okay.But love the humour part of it.Gerard Butler and Katherine Heigl really did a good job back then.I love Katherine.She’s natural and cute and funny and has this ‘I-am-beautiful-but-i-can-also-do-stupid-face’ face. :P She’s beautiful,purely.

Overall,i rate this movie,8 over 10.It was superb actually.But loads of cuts here and there.Biasalah,censored. :) I have already asked Irfan to download that movie,the uncut ones.Can’t wait to watch it again.

Oh yeah,i want to watch MONGOL movie again as well. :)

I have completed nearly 65% of my FYP2 now.Why 65%?Well,i have to change a couple of bits here and there.And I manage to change it tonight,the button part and some design part that Irfan had suggested me to do some alteration.

Wish me luck guys on my FYP2 this semester.Thanks a lot.

Monday, October 19, 2009

Presenting the presenter,Anfaal Dhiyana! :)

Well well well.I went to see Ms. Masyura today.After nearly 2 months i did not meet her.Because of the fasting and raya month.So,today i showed to her what i have done for the past 2 months.Nothing much tho,just a video that me and Irfan shoot and my system running well.

I need to make some changes to the video part.Oh yes sayang,we need to add one part of me,holding the tools and sort of like showing each and every tools that we need for changing tyres.And i have to shoot another video for lighting,like signals,head light,break,reverse and all.So,going to shoot that video next week maybe.This week,all i need is to change the buttons and make some animation for all the subtitle,tyre,engines,and lights. ;) Some simple ones.So that my information archive does not look so static,full with texts and static pictures.oh yes i know that.in fact i really worried about that tho. :)

Ahh.so good i do not have to think about my FYP for a while tonight. ;)

Sunday, October 18, 2009

Bye-bye Mak Tam.Welcome to Sweden.

Semalam,aku pergi ke rumah uncle chik kat Putrajaya.Sebabnya nak konvoi ramai2 hantar Mak Tam ke KLIA.Mak Tam ni kira pangkat kawan mak aku la.Tapi macam adik-beradik ktorang jugakTah la aku pun tak tau macam mana dan ape connectionnya tapi yang aku tau aku panggil Mak Tam je. :) Mak Tam duduk kat Sweden.Jauh kan?Kalau kita,nak dekat dengan Sweden kita g IKEA je.Hehe.Well,Mak Tam datang untuk beraya di KL/Alor Setar.Cukup sebulan la Mak Tam balik Malaysia.

Harini,Mak Tam dah nak balik ke Sweden.So,seawal pagi aku bangun sebab nak bertolak ke putrajaya.Lepas sampai di Putrajaya tu,masuk dalam rumah Uncle Chik,aku pun macam dah tak tau nak buat ape dah.Sebenarnya dah lama aku tak jumpe dengan Mak Tam.nak dekat berapa tahun tah,9?10?aku pun tak pasti.Lepas dah salam Mak Tam semua,aku duduk then adik Mak Tam pun datang,Auntie Ida.Satu family.Anak ada dalam 4 orang.Tapi yang paling rapat dengan aku (first time jumpa semua ni!hahaha) yang no 3.Anak lelaki Auntie Ida tu.Nama panggilan dia Aiey je.Haha.Tapi cute gila!Aku dok melayan dia tengok TV la,makan kueh la ape semua.Sorang lagi budak yang cute dan nak aku layan dia anak Uncle Chik,Yaya @ Sofia.Cute! :D Semua dia nak,dari subang aku sampai la ke rantai aku.Haha.Semua dia kata cantik. :D

IMAG0575

*Yaya!*

Then,makan kat rumah uncle chik tu.Nasik ape tah kaler hitam2.Mak aku cakap nasik ulam ape tah.Tibai je la.Tapi mak chik pandai masak.hehe.seriously pandai masak! Sedap semuanya.Lepas makan,dah kenyang,sampai sorang lagi auntie Ita dengan husband dia.Ni geng-geng mami la kot time skolah dulu2 kat convent alor setar.haha.aku seperti biasalah,duduk je layan Yaya dengan Aiey tengok TV.Wonderpets lah,jimmy neutron la,fairly odd parents.haha. :D banyak gila aku melayan.Dengan kena tengok adik Aiey lagi,umur setahun.baru pandai jalan.Dia asik nak kacau laptop Mak Tam je.so,aku kena jaga2 la supaya dia tak g kat laptop tu.Macam babysitter pun ada jugak aku ni tadi.haha.tak pe lah,janji aku tak bosan sangat.haha.ayah aku pulak ke kenduri,jadi aku macam malas nak g,so duduk je la kat rumah uncle chik.

Dalam pukul 4.45pm tu,semua konvoi ke KLIA.Sampai KLIA je,nak check in tu,beg mak tam dalam 3 kali jugak kena punggah balik.haha.naik Thai Airways.Beg mak tam dalam 77kg.Gila kan?!Haha. :P Kena punggah balik,buat 2,3 beg baru lepas masuk check in.Then,bila Mak Tam dah nak masuk balai berlepasan tu,semua pun g la kat McD tu,makan skit dengan minum2.ayah aku blanje semua.hehe. :)

IMAG0583 IMAG0579 IMAG0581

Then,bila dah nak balik tu,aku dengan mak aku nak g toilet.ayah aku tak g,so dia duduk kat luar je la.lepas aku dengan mak aku keluar dari toilet tu,nampak ayah aku kat booth jual camera kat klia tu.aku macam ingat ayah aku dok belek2 je la.selalunya dia macam tak berminat sangat.tapi kali ni dia macam tanya orang tu macam berminat gila.then aku pun cucuk2 la ayah aku suruh beli dslr.lol.dia macam mula-mula tu tak minat sangat,tapi bila dah angkat,belek2 skit dslr tu,dia macam dah minat pulak.maybe dia tau kot,aku minat amik gambar.so kalau beli dslr pun tak de la rugi mana pun.hehe. :) murah tau dslr tu.rm1999 je. :) dari harga asal dia rm2199. jenama CANON.tapi tak tau lah,ayah aku nak belikan ke tak~ kita tunggu je la nanti. :P

Saturday, October 17, 2009

Video2!

Argh.Harini merupakan hari yang paling penat dan hectic skali dalam selama beberapa minggu ni.Harini aku shoot balik video ‘How to change car tyre’ yang di direct oleh Mr. Ariff Irfan.Haha. :P Penat gila.Gelabah tak sangat lah.Cuma mood tak de je nak shoot.Aku ingatkan nak shoot isnin depan.Tapi isnin depan last day untuk confirmkan boleh present FYP pulak.Ms. Masyura baru sms aku tadi pagi.So gelabah la aku sms Irfan cakap video kena shoot dalam 2,3 hari ni.Dia kata shoot harini la.So,aku pun g lah kat Drimba tu.

Nak shoot tu petang.Lepas hantar ayah Irfan ke officenya.Aku pun macam tak tau lah nak buat ape,macam moody,bengang pun ada tapi tak tau nak rasa ape time tu.Balik Drimba tu,Irfan bukak internet dan tengok contoh video yang ada kat internet.Nak tengok angle shot dia dengan cara penyampaian.

Lepas dah dapat video tu,ktorang pun g lah carik parking kat kawasan yang tak berapa panas dan lapang. :) Shooting bermula.Perasaan tensi dan bengang pun bermula.Tapi aku control.Takut nanti macam2 pulak aku kena.So,start lah buat.Tengok video contoh tu then try to do like what he does.Macam contoh terbaik adalah video tu.Haha. :D Tak pe lah kan sekali sekala kalau kita tiru sikit2 ape orang buat. :)

Time shoot tu,mula lah.Macam2 hal bertekak.Dah la tengah panas.Semua serba tak kena.Semua aku buat tak betul.Semua Irfan cakap salah.Haha.Macam anjing dengan kucing.LOL.Then aku macam malas nak gadoh.Macam terlalu malas,penat nak ada rasa marah tu.Sampai aku boleh main2 dengan benda jack tu.Tapi,ada satu point tu,aku marah gila jugak.Sampai benda jack tu aku tendang.Haha.Nak buat macam mana,marah teramat.Tapi tak boleh buat ape2 dengan kemarahan tu.so,tendang la jack tu.Then,lepas tu,kaki pun kebas.haha.

Hasil dari video tu,lutut aku lebam belah kanan,kaki kanan aku kebas dan ibu jari kanan aku luka.HAHA.Irfan dia cameraman,so dia macam sengal2 badan kot.Luka aku tak pasti.Payah betul la FYP ni.Nak pass punya pasal~

Friday, October 16, 2009

Sapa hot?Sapa not?

Haha.Sapa hot?Korang ada kenal orang yang hot tak?hot ni kalau bagi perempuan maupun lelaki,mesti ikut cara pemakaian aku rasa.kalau dia pakai hot pants,pmpuan tu hot gila.kalau pakai dress ketat2,hot aw!kalau laki pulak,kalau pakai suar slack tu mesti hot.haha.aku tak tau la korang kan (tapi tak payah nak deny,aku tau la kalau laki pakai suar slack tu memang hot habis) tapi aku nampak laki yang pakai suar slack memang hot!haha.nak tau kenapa?HAHA.aku rasa korang2 pun dah tau kot. ;p Susah nak cari lelaki yang hot.aku pun tak tau lelaki hot tu macam mana.haha.korang tu tak macam mana lelaki hot.kalau macam Mario Lopez tu hot tak?haha.kalau nak tau muka dia macam mana,search kat internet.aku malas nak taruk sini.haha.erm,ke macam Enrique Iglasias tu hot?ke gay?adeh.ke lelaki hot = lelaki gay?haha.aku tak tau lah definisi lelaki hot tu wujud ke tak.lol.maybe perempuan lagi sesuai nak di kategorikan sebagai hot@tak.Megan Fox tu hot.tapi betul ke dia lelaki?tak tau lah.hanya dia je yang tau.dengan Allah. :)

Wednesday, October 14, 2009

Nak buat weh..

I feel like baking now.I want to start baking all over again.Thank God aku ada buku recipe yang Mas belikan untuk aku dulu tu.Siap dengan icing beg lagi!Cayalah.Baru pakai 1 recipe je dalam tu.Rasanya nak buat yang lain2 jugak.Dah lama tak baking.So,rasa macam hilang touch dah.LOL. (Macam lah aku ada bakat sangat.aha)

Nak buat kek.Nak buat cupcakes.Nak buat macam2 kek!Argh!Tensinya.haha

Tuesday, October 13, 2009

Aku tak layak.

Sebenarnya aku tak layak untuk kau.aku ni jahat.aku ni pendendam.aku suka keadilan kononya.apa yang kau buat kat aku,aku akan balas balik kat kau.aku tau itu salah.tapi aku tak faham kenapa ia akan jadi betul kalau kau buat kat aku saja.kenapa eh?boleh terangkan kat aku tak kenapa?kenapa kau bebas buat apa saja kat aku,tapi bila aku nak buat balik kat kau,kau kata aku revenge.dah tu aku kena buat apa?biarkan saja kau mendominasi hidup aku?orang bodoh boleh la kau buat macam tu.budak2 sekolah yang tak tau apa2 boleh la kau buat macam tu.tapi dengan aku,aku rasa tak dapat lah kot.aku ada keinginan aku sendiri jugak.aku ada kehendak aku sendiri jugak.aku tak pernah nak halang kau buat ape saja.aku tak marah kau buat ape saja kat aku.tapi,kalau benda yang kau buat itu menyakitkan hati aku,aku akan balas balik dengan pebuatan yang sama.cukup adil kan?aku nak kau rasa,apa aku rasa.kesakitannya.bukan untuk benda yang aku tak suka je.katakan aku tengah happy,aku akan kongsikan dengan kau jugak.supaya kita gembira bersama-sama.semuanya bersama.tak faham ke kau itu?kalau ye pun kau tak suka aku buat kat kau,maknanya kau jangan la buat kat aku benda yang menyakitkan hati aku.kalau kau rasa,perbuatan kau akan menyakitkan hati aku,kau jangan lah buat.kan senang.then tak de lah aku nak revenge balik.kalau aku ada buat sesuatu yang menyakitkan hati kau,kau balas lah balik kat aku.senang kan?

tapi tak pe lah.aku benarkan je kau buat ape kau nak.dan aku akan menjadi pak turut kau.biarkan kau gembira tak pe.jangan kau terluka lagi sebab aku dah lah.aku takkan lukakan kau lagi.biar aku saja yang sakit.

Papadom

Harini aku tengok cerita Papadom kat GSC OU.Best jugak cerita tu.Afdlin Shauki yang direct kan? :) Memang best lah senang cerita.Bukan best sebab pelakon2 dia.Tapi jalan cerita dia tu best.Dan Liyana Jasmey blakon jadi budak2 aku suka.Sebab sesuai sangat dengan muka dia.hahahaha. :D Aku time beli ticket tu tak berapa confident la dengan cerita ni.Tapi ada orang macam kechoh kat FB status,aku pun nak tengok lah.Time tu aku tak tau pun sape direct cerita ni.Haha.Malas nak amik tau.

Tapi,memang best cerita ni.Lawak dia banyak la dari yang lain2.Tapi bukan lawak bodoh dan redundant.Lawak yang memang fresh dan boleh pakai and terima.Itu sebab aku suka kot.Ayat yang paling aku ingat skali, ‘Jangan emosi sangat dengan tanah tu’ HAHA.WTF la!Untuk yang memang jenis tak malu nak menonton movie tempatan,aku cadangkan korang tengok cerita PAPADOM ni.Memang best habis la! :)

Time iklan sebelum dia tunjuk movie tu,ada satu movie ni,aku rasa dari Indonesia.Movie dia macam Thai punya movie,action yang jenis gila babeng punya.Silat kot tajuk movie dia.Macam pasal minangkabau tak silap aku.Tah la.semua nak tiru meniru.Kata kita amik budaya derang tapi tengok la derang pun macam tiru filem orang tak pe pulak?Nampak sangat kita memang serumpun.Nak buat macam mana. ;)

Aku beli sesuatu untuk Irfan. ;) Best2.Harap2 dia suka la ye,sayang.

Monday, October 12, 2009

Man that i used to like.

Boyzone-in-1997-l-r-Ronan-001 gateley_61106a

Wow.today i heard a very sad news on the radio.it was about a man,from Boyzone,died.and i did not manage to hear the name of the guy,but the radio DJ keeps saying Keith so i thought it was Keith.

Then,when i opened up my twitter yesterday,i saw someone twitted RIP Stephen Gately.I was like,What?Stephen Gately died?No.Yes.He does.He died on a very mysterious way.He had a drink last Friday night and then died on Saturday morning and people don’t know how did he died.

I used to go crazy over this Stevo (that is his pet name where his mum and dad used to call him).He was the first gay man that i know.I mean,i learnt the word GAY from him.Thanks for that Stevo.I like him in Boyzone.I don’t know why.Maybe i am attracted to cute guys (before i know he was actually gay).he can sing high notes,and his voice are kinda small but high pitchy.

He came here,to Malaysia in the year 2000 or 2001 if im not mistaken.I went to see him face to face actually.He had a meet and greet session at One Utama Tower Records (it used to be the best record shop ever at OU back then) and went there with Arina and my mum.My dad send us there and he went to play golf at the Bandar Utama golf course.It was such a good day for me.I gave him a keychain.Actually it wasn’t intended for him but i thought that i just have to give him something,so i gave a keychain that wrote his name on it.the wooden keychain.i got his first solo album signed and a shock from his hands.

After that,i used to have a file,that is full with Boyzone stuff.I used to buy those UK teen magazine and cut all the posters and pictures about Boyzone and put it inside this one file.Then,the file became two files. :) My mission on that time was to give the file to Boyzone.Haha.what an ambitious little pathetic girl.haha.i think i still have that file.i will upload the pictures of that file later.

Well,Mr. Stephen Gately.You will be missed,dearly.Actually,the day before your dead,i actually sang your song,New Beginning.Was mumbling it the whole day.I never thought that it was like some sort of a sign,that you are no longer will be alive.Miss you,Stevo.Greatly missed.

Amen.

Sunday, October 11, 2009

Pictures! The Ariffs Open House. ;)

Nak tengok semua,ada kat FB Ariff.Ni aku letak sikit2 je yang mana ada sedap mata memandang.Hehe.

 091010_7323 091010_7346 091010_7351 091010_7356 091010_7357 091010_7168 091010_7201 091010_7203  091010_7256

091010_7286

091010_7251 091010_7309

091010_7294

091010_7253 

[Pandai-pandai la buat caption sendiri okay.haha]

Saturday, October 10, 2009

Supercars day!And handphone syndrome.

Oh harini je aku nampak 2 supercars depan mata.dan dua2 kereta itu berjenama Ferrari.Satu merah,satu kelabu.Ape kes sebenarnya ni?Haha.Yang merah tu nampak jauh je lah,kat highway guthrie.Yang kelabu tu nampak kat Bukit Jelutong,dia lalu kat depan kedai Restoran Kayu Manis.

Aku tak tau jenis ape.Tapi agak mengancam.tu baru Ferrari je.kalau la Lamborghini ke yang lalu,seriouly aku akan mati selama 10saat.haha.aku tetap rasa Lambo lagi gah dari Ferrari.kenapa ekh?haha.fikir le sendri. ;)

Then,masa balik tu,aku nampak satu kereta Lotus.Number plate dia LOTUS 71.Aku tak tau jenis ape.nak kata Elise,tak mungkin sebab Elise buruk ya amat!Ni lampu blakang dah serupa Ferrari dah aku tengok.Maybe Lotus Evora.tapi,dah masuk ke Evora?dah ada ke?hehe.Tak tau lah aku.

Oh ye buat Asyraf,akak tak pasti HTC Diamond2 tu ok ke tak.Tapi,kalau dalam hati kata nak iPhone,beli je iPhone.Jangan survey hp lain dah.ehe.Tapi,kalau hati kata nak pakai handphone touchscreen,akak rasa baik beli yang kita senang nak cari dealer and warranty and barang accessories.Akak tengok,HTC tu lah paling ok stakat ni.Dulu akak nak recommend HTC Touch Pro,tapi ingatkan time tu dah suka Hero,so akak malas la nak recommend dah.kang lagi pening.hehe.tapi tak pe,beli yang mana berkenan di hati.Nokia je lah.Hehe. :P Lagi senang nak alter.Tapi,kalau nak nampak macam konon gah,iPhone pun dah lame dah skang ni.Mudah nak cari orang yang pakai iPhone skang ni.infact budak skolah pun dah ada yang pakai.Kalau nak yang lain dari yang lain,beli yang orang tak pakai. ;) selalunya,akak memang macam tu.Hehe.Ape2,terpulang la kat Asyraf.

Friday, October 9, 2009

Engines made me calm.

So ok.Dalam post sebelum ni aku ada cerita sikit pasal enjin kereta Honda iaitu i-vtec kan?Termasuk DOHC dan SOHC kan?Kalau nak cerita pasal enjin kereta Honda ni,memang banyak.ada 3 cylinder sampai 5 cylinder.Lepas tu dalam tu lagi ada lah banyak nya.A-series lah..B-series lah…sampai la ke tah berapa series lagi.Nak cerita semua memang tak muat lah aku punya blog ni kan.Sebabnya banyak sangat. :)

Jadi nanti aku akan pilih 1 atau 2 jenis dulu untuk diceritakan mengenainya.

Untuk post kali ni aku pilih engine K series.Enjin Honda K series ni banyak kereta yang power-power jugak.Macam Integra type R,civic type R dengan Accord Euro R. :) Power2 kan kereta dia.Ape ada dalam K Series ni?Dia adalah enjin 4 silinder yang ada DOHC.Kat dalam sistem VTEC,enjin K ni akan hanya mengawal pembukaan cam saje.Macam kalau RPM kita rendah,satu cam akan bukak banyak untuk pembakaran yang lebih bermutu (cheewah) dan kalau RPM tinggi,dua dua cam kan terbuka dengan lebih luas untuk pengudaraan enjin yang lebih elok. :) Paham ke ape yang aku nak terangkan ni?haha.

Untuk sape2 yang pakai Honda civic dan Honda Accord (2006), kereta korang akan ada enjine K20Z2.Power dan torque untuk kedua-dua kereta ni sama je iaitu masing2 155hp @ 6000 rpm dan 139 ft-lbf @ 4500 rpm.Kuat jugak tu. :) Untuk sape2 yang pakai Honda CRV,enjin kereta korang adalah K24A1.Power dan torque dia tinggi sikit dari enjin K20Z2 iaitu 160hp @ 6000rpm dan 162 ft-lbf @ 5200 rpm.Itu untuk Honda CRV 2002-2006 punya.Untuk CRV baru ni,dia pakai enjin lain dah tapi tetap dalam siri K lagi. dia pakai enjin K24Z1.Lepas ni akan ada CRV baru,akan pakai enjin K24Z6.

Dalam banyak-banyak enjin Honda.aku agak suka enjin type K ni.Tak tau lah kenapa.Mungkin sebab banyak kereta commercial kot dalam ni.Hehe.Enjin ni agak power bagi aku. :)

Thursday, October 8, 2009

Race driver.Layak kah aku?Haha.

Aku kalau bawak kereta kat atas jalan,memang menakutkan lah kalau orang naik dengan aku.Tapi,ada orang cakap aku bawak macam baaaikk je.Maybe sebab kereta aku ni tak berapa boleh nak laju kot~ Kalau lah aku dapat kereta yang aku tak payah asik setiap kali ramp minyak je nak kena tengok kat meter minyak (sebab kereta aku pakai karburetor,so paham2 la ye.sekali RPM naik,mau makan minyak banyak.kalau nak jimat,aku kena bawak RPM aku around 2.5 ke 2 ke), mesti aku dah race dengan mamat2 poyo yang convert kereta derang dari WAJA ke EVO tu.Hehe. :P Aku agak suka racing jugak,suka bawak kereta secara ‘kasar’ orang cakap.Mungkin sebab aku rasa tercabar kot dengan kemampuan orang lelaki yang kononnya terror drive kereta.Nasib baik kereta aku Proton Wira.Agak stabil chasis dia,kat corner mau aku taram 100km/j.corner tajam tu~ Haha.Tapi tak pe,aku macam dah tak berapa nak percaya kat chasis kereta aku tu dah,sebabnya dulu pernah accident.Lagi satu aku tak berapa nak percaya kat tayar aku lagi dah.Underarm dia ape semua,absorber,banyak lagi lah.Sebabnya aku pernah accident kat tayar sebelah kanan depan tu.Then,macam sampai termasuk tayar dia so aku kena drive stereng aku senget ke kiri dalam 45 degree time tu.haha. :D

Bab kereta,memang aku agak fussy.Aku mencari kereta yang sedap dibawak dulu.Yang penting,enjin kenalah yang jimat minyak sikit walaupun kita tekan minyak dan RPM naik sikit.Haha.Tapi sekarang ni pun memang dah banyak enjin yang intelligent.Yang pandai control minyak secara automatis.Tapi ada orang kata itu tak best,sebabnya nanti kereta kononnya tak laju lah,sebab minyak dia control so macam injection dia tu akan di control oleh satu device ni lah.Macam i-vtec dalam Honda.i tu Intelligent, vtec tu Variable Valve Timing and lift, Electronic Control.Paham ke ape maksud dia tu?Maksud dia mengcontrol pembukaan valve dan cam supaya sesuai dengan RPM kita. Kalau nak baca pasal i-vtec ni g lah website ni –> i-vtec explanation

Nak cerita pasal i-vtec ni,dia ada dua.satu DOHC i-vtec,satu lagi SOHC i-vtec.DOHC tu maksud dia Double Over Head Cam.Kalau SOHC tu pulak mesti lah Single Over Head Cam.Dalam DOHC,dia ada dua camshaft dalam satu silinder.So boleh lah nak enjin rev higher sikit.SOHC pulak ada satu je la.Dia single tapi control semua intake and ekzos valve.Kalau RPM tinggi,kita tak dapat la nak ada timing yang bagus.Ntahlah aku pun tak reti nak explain macam mana.haha. :D Cari sendiri lah korang ye.haha.

Sekarang ni,I’m eyeing onto Mitsubishi Lancer GT je dulu for my next new car.Macam yang aku bagitau tadi,aku agak fussy sikit.Aku nak kereta sedan.Tak nak kereta yang tak de bonet blakang.Sebabnya,aku nak kereta aku stabil,kiri kanan depan dan blakang.Supaya kat corner nanti boleh aku tibai 110km/j pulak.LOL.Lepas tu,aku nak kereta yang sedap dibawak,stabil,titik graviti dia rendah supaya stabil. :)

Aku kalau start cerita pasal kereta ni,memang payah sangat nak stop.Haha.So,skarang ni aku masih berfikiran waras,so aku boleh lah nak stop.Hehe.Aku stop sini dulu yeh.Kalau ada ape2 pasal kereta yang korang kononnya nak tanya aku,tanya lah.Aku pun mencari ilmu lagi. :)

Mitsubishi Outlander GT Prototype 1

2009-Mitsubishi-Outlander-GT-Concept-Rear-Angle-View-588x441

*Oh oh.Super Yummy this one!! Mitsubishi Outlander GT 2009 Concept*

Wednesday, October 7, 2009

Furniture…Again?

I am thinking of buying this one side table from IKEA.Costs around RM40 if not mistaken.I think i’m going to buy that table next week.Sayang,will you help me out next week?Can we go to IKEA and find me a table?Cause I want to put my laptop on that table.From now on,i want to surf the net upstairs. (hurm,not now.maybe after i had bought my side table).

Cant wait to use that room and pretend it to be my room.Haha. :D Love it Love it Love it.but still,i can’t sleep in that room.It’s too dense and hot.

Huargh!~ So mengantuk lah today.I can’t sleep yesterday. >.<

ikea-lack-table

*This is the IKEA side table.Simple and it must be white in colour,purleese!*

Tuesday, October 6, 2009

Sangat tak baik.

Kadang2,kita tak nampak,apa yang kita buat tu akan effect orang lain as well.Kalau nak buat sesuatu,tengok sekeliling.Tengok kiri kanan depan belakang.Fikir apa akan terjadi kalau kita buat macam tu.Aku tak pernah meminta sesuatu yang bukan2 dari kamu.Kenapa kamu suka memusnahkan tali persahabatan aku dengan kawan2 aku?Ye aku tau.Pada mulanya memang dia kawan kau.Tapi dah menjadi kawan aku.Kami bukan rapat sangat pun,sekadar berkongsi cerita.Aku percaya dia kerana dia kawan kau.Tapi,sekarang kau menyakitkan aku lagi sebab nya kau telah melakukan sesuatu yang agak tak dapat diterima oleh dia.Kenapa kau melakukan sedemikian?Tak sedarkan kau atas apa yang kau dah buat tu?Tak pe lah,kau buat apa yang kau nak buat.Aku dah tak nak tolong kau lagi lepas ni.Aku nak jadi apa yang aku nak jadi.Kau?Kau jadi lah apa yang kau nak jadi.Aku tak nak tolong kau lagi.Untuk menjadi seseorang yang bagus,kononya lah.

Ya.Katalah aku sengaja marah kau.Mungkin kau akan sedar satu hari nanti kenapa aku marah kau sebab perkara ni.Orang lelaki,memang lambat matang bukan?Tak tau lah.Mungkin takkan matang langsung kot.Buat lah apa kau nak buat,ye.Aku takkan halang,tegur ataupun marah sekalipun lagi dah.Aku giveup,dengan kau.

Sekian.

Bad man! Bad man!

Hi all.I’m fine how about you? I must say that today has been interesting to me.Hehe.Woke up kinda early and went to eat at McD BSD.Then,went back home.Smsed Irfan while he was in class.He’s complaining about the students inside his class.Dia kata ramai orang hitam aka the N people. ;) Macam semua All Blacks.Hehe.Then,i told him im going to One Utama kot later.Shop shop shop!Tak boleh tak shop.haha.

At One U,i bought the Lemony Snickets DVD.Original OK! Haha.Has been finding this story for so damn long and there’s this one CDs/DVDs shop at the Old wing of OU,the one that replaced Tower Records there.Hehe.Memang ada.Wargh.Rm29.90.Beli!Haha.Then,i bought my Nokia battery that i wanted for so long too.Hehe.For RM88 at Novacell.Beli je lah.Dari asik kena charge je macam gampang.Cakap 5 minit dah habis bateri hp ku.Macam mana tu kan? :D Lega after i bought that battery.So now tengah charge it for 8 hours!Haha.Rasa macam beli hp baru.LOL.That was the most expensive thing kot that i bought today.Haha.Duit raya ada,beli je lah kan.Part yang simpan,dah simpan,part yang nak guna,sedang digunakan dengan sebaik mungkin.Hehe. :D

I miss Irfan. XD

Monday, October 5, 2009

Untuk siapa2 sahaja lah.

Tiada guna kau kembali
Mengisi ruang hati ini
Semuanya telah berlalu
Bersama luka aku
Semua yang telah berlalu
Antara hatiku dan hatimu
Takkan ada cinta
Seperti yang dulu
Tiada guna kau berjanji
Untuk setia menemani
Hatiku yang telah terluka
Karena dustamu
Semua yang telah berakhir
Antara diriku dan dirimu
Takkan ada yang rindu
Seperti Yang dulu

Artis: Ungu

Lagu: Seperti Yang Dulu

 

Macam best pulak lagu ni.Macam kena je dengan seseorang tu.Hehe.Aha.Biasalah.Ada sesetengah lagu memang kena tepat kat kita kan?Tu yang best gila tu.Kalau tengah marah,then macam malas nak gadoh2 ke,nyanyi je la lagu2 yang kiranya ada kaitan.Hehe.Biar semua terkena panahan. :D

I just can’t live without music.

Open house Ezzatul. (Pics)

Dari lensa Liyana Embok.

Terima Kasih kameraman, Zashua.

7723_1172363442324_1625168947_445452_8186879_n 7723_1172363482325_1625168947_445453_5943957_n 7723_1172361042264_1625168947_445442_146294_n 7723_1172361082265_1625168947_445443_5674728_n 7723_1172362282295_1625168947_445446_915262_n 7723_1172362402298_1625168947_445448_3232262_n

*Oh ye,gambar yang ada sorang lelaki tu lah photographer ktorang.Haha.Kawan Liyana.Zul,jangan mara ye. :P*