Friday, October 9, 2009

Engines made me calm.

So ok.Dalam post sebelum ni aku ada cerita sikit pasal enjin kereta Honda iaitu i-vtec kan?Termasuk DOHC dan SOHC kan?Kalau nak cerita pasal enjin kereta Honda ni,memang banyak.ada 3 cylinder sampai 5 cylinder.Lepas tu dalam tu lagi ada lah banyak nya.A-series lah..B-series lah…sampai la ke tah berapa series lagi.Nak cerita semua memang tak muat lah aku punya blog ni kan.Sebabnya banyak sangat. :)

Jadi nanti aku akan pilih 1 atau 2 jenis dulu untuk diceritakan mengenainya.

Untuk post kali ni aku pilih engine K series.Enjin Honda K series ni banyak kereta yang power-power jugak.Macam Integra type R,civic type R dengan Accord Euro R. :) Power2 kan kereta dia.Ape ada dalam K Series ni?Dia adalah enjin 4 silinder yang ada DOHC.Kat dalam sistem VTEC,enjin K ni akan hanya mengawal pembukaan cam saje.Macam kalau RPM kita rendah,satu cam akan bukak banyak untuk pembakaran yang lebih bermutu (cheewah) dan kalau RPM tinggi,dua dua cam kan terbuka dengan lebih luas untuk pengudaraan enjin yang lebih elok. :) Paham ke ape yang aku nak terangkan ni?haha.

Untuk sape2 yang pakai Honda civic dan Honda Accord (2006), kereta korang akan ada enjine K20Z2.Power dan torque untuk kedua-dua kereta ni sama je iaitu masing2 155hp @ 6000 rpm dan 139 ft-lbf @ 4500 rpm.Kuat jugak tu. :) Untuk sape2 yang pakai Honda CRV,enjin kereta korang adalah K24A1.Power dan torque dia tinggi sikit dari enjin K20Z2 iaitu 160hp @ 6000rpm dan 162 ft-lbf @ 5200 rpm.Itu untuk Honda CRV 2002-2006 punya.Untuk CRV baru ni,dia pakai enjin lain dah tapi tetap dalam siri K lagi. dia pakai enjin K24Z1.Lepas ni akan ada CRV baru,akan pakai enjin K24Z6.

Dalam banyak-banyak enjin Honda.aku agak suka enjin type K ni.Tak tau lah kenapa.Mungkin sebab banyak kereta commercial kot dalam ni.Hehe.Enjin ni agak power bagi aku. :)

2 comments :

  1. oh my God. I drive a 2001 Honda Civic. My dream car is Honda Civic Type-R. Plus I'm a guy.

    But you know more about Hondas than me!!

    (Knocking head on wall)

    ReplyDelete
  2. Hunky: Hehe.alah.We always have the net to surf.and read.lol. :P I don't even know that much.Just learning. ;)

    come,lets learn together.hehe

    ReplyDelete

Blog Design by Get Polished | Copyright A Life in a Webbis 2017