Friday, July 16, 2010

Rakyat Malaysia suka merungut.

Aku sebagai rakyat Malaysia, memang suka merungut. Tapi aku nak cakap pasal perangai rakyat Malaysia yg suka merungut bila harga barang naik. Minyak naik 5sen,merungut macam minyak naik rm10. Sama je semua. Perangai rakyat Malaysia. Aku ada pantau, dari dulu lagi or sejak aku dah berkereta ni aku agak prihatin dengan kenaikan harga minyak. Tapi aku tak lah terlalu melenting dan menyalahkan kerajaan sepenuhnya.

Ape yg aku nampak, bila minyak naik semua gelabah. Rilex dah lah.Aku tau la korang pakai minyak hari hari. And bila minyak naik,confirm semua barang pun naik. Tapi dalam gelabah2 korang tu, still korang isi minyak jugak and then when the time flies, korang terus senyap dan terbiasa dengan harga minyak yg baru tu. So just tak payah nak buat havoc, cakap nak pi jumpa PM la, nak bom kerajaan la, nak naik kenderaan public lah. Alah banyak songeh la rakyat Malaysia ni. Time-time macam ni la prihatin plak kan kat PM la,kat kerajaan la. Hadoh hadoh ape la orang Malaysia ni. :P Time kita senang-senang,time tengah peaceful je tak de plak nak tiba2 cakap Teima Kasih PM,terima kasih kerajaan sebab mengekalkan keamanan Malaysia.  ;D

Tapi dah dasar manusia kan? Benda yang buruk selalu je akan diperbesar-besarkan. Benda yg buruk selalu nak diekspose kan supaya semua orang nampak. Yang baik, yg terselindung tu kenapa tak dieksposekan skali? Takkan time Merdeka baru nak kata ‘Saya Sayang Malaysia’ kot? :p

Aku type ni bukan sebab aku sokong kerajaan ke atau sebab ayah aku ada dalam kerajaan ke ape. Aku just menyampah tengok rakyat Malaysia ni gelabah tak tentu pasal bila satu benda tu jadi. Semua merungut dan merungut dan merungut macam tak de kerja lain nak buat. Kalau dah tak suka sangat minyak naik 5sen tu, pindah je la pi negara lain. Kan senang. Aku tau la gaji pun tak naik naik. Tapi yg aku tak faham golongan yg suka merungut ni, derang stakat hangat-hangat taik ayam je. Stakat kechoh kat Facebuk dengan twitter kata nak buat itu la nak buat ini la bancian la ape semua tapi haram satu ape pun tak de. Kalau nak gaji naik, tingkatkan produktiviti. HAHA. Ye ke macam tu? Aku tak tau.

Tapi ape yg aku tau, stop grumbling about something yg korang rasa hangat taik ayam je. Sebab aku naik menyampah bila baca.Sekian.

4 comments

  1. mana orang tak merungut, kat sini gaji tak setara dengan cost of living. yang hidup senang tu,memang la takde menda nak merungut, because they always live above the average tp golongan kelas pertengahn dan bawah? they are struggling to survive in this bloody god forsaken country! survive ok bukan live!cakap senang la. people complaint tapi lama-lama kena get use to it because they have no choice.they are hoping to have a better life.we all do. tapi manusia biasalah,yang kat atas tu mana nak pandang yang kat bawah.janji u save ur own ass dah la.life's a bitch.

    ReplyDelete
  2. aku cakap dan aku buat kot.tak de susah mana.

    ReplyDelete