Wednesday, December 28, 2011

Apple,Application.

Last week aku pergi Apple Application Development. Untuk orang-orang yang nak buat Apple Application lah, mainly untuk iOS (iDevices ye bukan untuk Mac application). Aku sebelum ni pun ada pernah buat satu application untuk office aku, tapi itu kebanyakkannya guna template and curi codings kat internet sebab memang tak berapa nak mahir guna coding2 C ni. Skarang application tu tengah di review oleh apple untuk masuk ke iTunes. :)

So, bila dah pergi ke training apple application tu, semangat lagi membuak-buak nak buat application sebabnya, dah faham concept dia macam mana. Lagi-lagi xCode 4.2 skarang dah pakai storyboard and tak pakai .nib (.xib) file lagi. Kalau pakai nib file tu, memang sangat lah susah nak buat. Tak berapa reti nak explain macam mana kat korang tapi memang susah lah! fuh! Storyboard tu sebenarnya untuk interface design dia.

Okay lah, meh aku cite skit pasal application development ni. Sapa-sapa yang nak develop an iOS application wajib ada Mac. Tak kisah lah MacBook Air ke, MacBook Pro ke, iMac ke, Mac mini ke or Mac Pro ke tapi WAJIB ye kena ada Mac. Aku, office aku dermakan satu MacBook Pro (tapi office punya lah) so aku buat application guna MacBook Pro lah. Lagi satu, lepas dah beli Mac, korang kena install Xcode dalam tu. Xcode tu lah nanti korang akan type type segala codings dalam tu. HEHE. Untuk nak dapatkan XCode tu, korang kena register kat Apple Developer website dulu. Free je tak payah bayar ape2. Kalau yang berbayar tu, $99 untuk satu tahun, itu untuk kalau korang nak test application korang kat device. And memang agak penting sebenarnya untuk testing phase sebab kalau test kat simulation dalam Xcode tu je, takkan berkesan sebab skarang application banyak pakai multi gestures. Lagi syok kalau test kat idevices. :) Lepas dah register, dah ada Mac boleh la buat application.

Lepas aku pakai Mac selama 5 hari minggu lepas, aku rasa macam nak beli iMac satu. hehe. :) OS X Lion memang OS terbaik aku pernah guna setakat ni. Even Windows pun kalah 100%! And ape yang membuatkan aku nak beli iMac tu adalah applications2 yang ada dalam dia. Macam just for one click, korang boleh download ape saja application korang nak! Tak payah keluar rumah beli DVD,lepas tu install and blablabla DVD hilang kena beli baru blablabla. No no! Tak perlu lagi! :) Walaupun harga dia mahal, tapi memang berbaloi. Kalau lah ada jailbreak untuk Mac jugak. HAHA. Application paling mahal aku pernah nampak dalam App Store adalah Final Cut Pro, harga $299.99. haha. Memang FCP mahal pun kalau beli kat kedai Apple installer dia. Ribu2! Ni harga dia kurang dari RM1k. :)

ScreenShot070

Sape2 yang memang gila coding or baru nak bejalar2 buat coding, pergi lah training. aku pergi training tu anjuran iTrain kat KL. Harga training dia RM2500 per person and training dia 5 hari straight. Memang otak tepu lah bjala coding hari2 tapi worth it! Siap dapat sijil lagi! :)

399834_10150450057709069_671354068_8748419_1262885342_n

Tuesday, December 27, 2011

BOTD–Color Liners from NYX & Sephora (Heavy Pictures)

Hey girls! Another BOTD up for today. It seems like a while since I posted something inside my blog, isn’t it? Well, this time it is the BOTD entry. The beauty items that I have picked out this time was from NYX and also Sephora. The color liners (metallic and non metallic ones).

For Malaysian, you can’t purchase NYX items at stores. I got mine from the Beauty Joint where they said that it is cheaper to get it there rather than buying from NYX website itself. Beauty Joint also shipped internationally, so no fuss about that. I actually got mine a while ago and I have done a video about this liners inside my YouTube channel.

One NYX Jumbo Pencil costs me $2.99 only while if you purchase it from the NYX Official Website it costs you $4.50. :) Well, you can save up to 50% when you purchase at Beauty Joint. :)

The NYX Slim Eye Pencil costs me only $1.75 from the Beauty Joint website while $3.50 at NYX Official Website. (yet another 50% discount at Beauty Joint)

Last but not least (because I will be buying these pencils more and more!) the Sephora Flashy Liners! I bought this liner at Sephora Starhill. I could not remember how much the price is but I think it does not exceed RM40 per pencil. Expensive! But very very beautiful colors indeed! Very metallic and long lasting colors. Good for using at the inner corner of your eyes to make your eyes more ‘POP’ and stand out and not sleepy. ;)

DSC02209

DSC02211

DSC02212

DSC02213

DSC02214

DSC02216

DSC02217

DSC02219

DSC02220

What is the purpose of these liners anyway? Well, for me of course to act as the eye liner. But how did you line your eyes using that big jumbo pencil? I press the color onto my hand first and after that apply the liner as usual using my eye liner brush. The jumbo pencil could also act as an eye primer. Yes. If you don’t have that much allowance to buy that super ‘Urban Decay Primer Potion’ or ‘Bare Escentuals Prime Time Primer Shadow’, you could just use these super cheapo jumbo liners to become your long lasting eye shadow primer. Many of the beauty gurus in YouTube used the white jumbo pencil named ‘Milk’ as their primer. But for me,personally I think primer need to be as similar to our skin tone color so that it would not change the color of the eye shadow that much. I choose the color ‘Yoghurt’ to become my ala cheapo eye shadow primer. :) You could choose yours from the website. They have plenty of colors to choose from!

Saturday, December 24, 2011

BOTD–MUG (Make Up Geek) Brushers

Hey hey hey my blog readers. Lovers and haters! Friends and foes! ;p Welcome to another one of my BOTD entry right just before I shoot of to my hometown this morning. :)  This time, the entry is about make up appliances, brushers! This time, it’ll only be for eye makeup brushers first!

I purchased these brushers like 8 days ago from the website named Makeup Geek and I found out that they have the brushers that I wanted and needed for like cheaper prices than Sigma Brushers . Quite impressed, I purchased 3 brushers that I seriously need for now.

DSC02120

DSC02121

DSC02122

1.  MUG Pointed Crease Brush

This brush I bought is for blending on the crease. It is actually a hard thing to do without a specific brush like this. If you use like a normal eye shadow brush, it would not blend nicely enough. By using this brush, it will give you a smooth and blend-able eye makeup. If you want to do or love to do smokey eyes, this brush is a must for you! Only $3.99 from Makeup Geek.

DSC02126

2. MUG Chisel Shader Brush

This brush I purchased just because I would want to do a smokey eyes effect of a makeup. This brush is being used under your lower lash like. You could just shade your lower lash line with a little bit of black/brown eye shadow and stroke it underneath your lower lash line. Only $4.59 from Makeup Geek.

DSC02124

3. MUG Bent Liner Brush

Last but not least, the bent liner brush! I have seen this brush being used by the beauty gurus in YouTube and have been searching for this kind of brush since then. Once I found this brush, I seriously need to have it straight away! This brush is for people who loves to use gel liner so much but they hate the gel liner brush and need to get an easier brush to apply gel liner. This is a serious good brush for beginners who is trying to apply gel liner. Only $3.79 at Makeup geek.

DSC02125

All of these brushers that I bought is basically a basic brush to make smokey eyes effect.

All items are while stock lasts. ;)

Sunday, December 18, 2011

BOTD–Sephora Lipsticks

Hey hey hey. Another BOTD post! :) Well, I am not a lipstick lover that much. But since I bought my first Sephora lipstick, I madly fell in love with it! Sephora has so many colors to choose from. As a non-lipstick lover, I tend to choose colors which is not that bright as it will make me look yucky.

From all of their color choices, I choose three the best! (at least the best for me. :) ). One, I bought separately which is the G20. I bought G20 first, in early October if im not mistaken. And then after that, I bought another two. If you have been a viewers to my YouTube videos, you’ll know why I bought these two lipsticks. :p One nude color, one pinkish color and another one is reddish color.

Why reddish if you are not a fan of bright colors for lipsticks? Well, maybe I want to experiment myself. But, the red is not that BLOODY red. It’s like a red+orangy+blueish if you know what I mean. :)

A lipstick cost me around RM40+. I can’t quite remember the actual price. Feel free to go to Sephora and check it. :)

DSC02091

DSC02092

DSC02093

DSC02095edit

Saturday, December 17, 2011

BOTD–Naked Palette

Hello girls! It’s been a while since I posted my last BOTD entry. Today, I would like to post two entries about BOTD. The first one is about the Naked Palette by Urban Decay. Okay, I have been a loyal Youtube viewers about makeups and such. And before Sephora even here in KL, I knew about Sephora long time ago and has been praying that they will open up a Sephora here in Malaysia. Well, my prayers has been answered. Another thing that I want is to have Boots to have their store here in Malaysia. :)

Back to the Naked Palette, I have been heard, seen and wanted this palette for so long! I was down when I could not get the palette during the first launch here in Malaysia. After that, I aimed to get one, although I did not wear eye shadow that much but the temptation of trying to copy everything from the beauty gurus in Youtube has made me actually saying ‘I WANT that palette, no matter what it takes’.

This palette has 12 eye shadow, all of them are glittering and only 2 are matte eye shadow. All eye shadows are pigmented and if wear it with the given Primer Potion, the eye shadow lasts longer. This palette is very expensivo! For just an eye shadow, it is quite pricey here in Malaysia. This one costs RM179.00. T_T

DSC02075

DSC02078

DSC02079 edit

Thursday, December 15, 2011

Bulan 12 bulan orang kawin.

Yaaa. memang bulan 12 ni famous dengan orang kawin. Sana sini kawin. Nak amik kesempatan time cuti sekolah kot kan? :) Well, ada yang kawin sebab cinta, ada yang kawin dah 10 tahun kenal baru kawin. ada yang 3 bulan kenal terus kawin. Macam-macam jenis orang yang ada.

Aku nak cerita sikit kenapa aku tak kawin kawin lagi sampai sekarang. Bukan jodoh tak ada atau aku masih single atau blah blah blah. Cuma aku hormatkan keputusan mak ayah aku. YE AKU ANAK TUNGGAL. So aku kena hormat keputusan apa yang mak ayah aku untuk future aku jugak. Salah satunya adalah aku akan kawin hanya umur aku 26 tahun nak masuk 27. Sebab masa umur tu aku dah matang, umur pasangan aku pun dah matang, aku dah boleh fikir dan dah boleh nak jaga diri aku sendiri kalau suami aku tak ada di sisi aku. Kebanyakkan saudara aku semua kawin umur 27 tahun. Sebab kedua aku tak kawin lagi adalah, sebab mak aku ni nak buat wedding aku gah gah gila! Sebab aku ni ANAK TUNGGAL. So mesti lah nak macam ala-ala ‘Wedding of the Year’ kononnya. Dan ya, aku pun nak wedding aku macam tu. So ape benda constrain nya? DUIT! Ya, maybe mak aku tak cukup duit lagi nak buat wedding ala-ala ‘Wedding of the Year’. So kena lah tunggu. Sabar lah sikit. Satu lagi sebab aku tak kawin-kawin sampai sekarang ni, adalah sebab ayah aku tak sanggup nak lepaskan aku lagi! Kalau pihak laki senang lah cite. Bukan ada ape sangat pun. Aku dah la anak tunggal, ayah aku pun tak sanggup nak lepaskan aku lagi.

Kalau ada orang yang tak boleh nak respect kenapa aku tak kawin-kawin lagi sampai sekarang, silalah pandai-pandai jarakkan diri. Sebab aku tak perlu kata-kata yang menyusahkan hidup aku, datang dalam hidup aku.

Ingat, aku ni akan KENA BELI dengan pihak laki. Macam jual anak lah jugak. Ingat family aku macam mana, ingat aku ni macam mana. Jangan nak main semberono buat keputusan. Yang nak kawin nya aku yang nak susahnya aku. So kalau tak boleh nak respect, aku tak tau lah nak kata ape lagi. Lain kali, tanya elok2 lah dengan aku. Jangan main cakap mcm tu je kan? Aku ada alasan aku jugak jangan bajet sebelah je yang kena buat keputusan semua.

Oh ye, ramai je orang yang masih tak kawin dan masih berkawan sampai 10 tahun baru kawin. Masing-masing percaya, masing-masing respect keputusan. Ingat, keputusan pihak perempuan lagi penting. Apa-apa semua memang kena tanya pihak perempuan. Datang meminang pun kalau pihak perempuan tak nak, tak kan dapat lah.

TEEHEE

Sekian.

life.

Well, life has been…quite not a great one for the past week. It’s been like..I am in hell or something. Not as worst as hell tho. Been thinking and getting new things. Been feeling sad and down because of betrayal and been happy because of the shopping spree!

After several tests from God, I am now declaring that it is pretty hard to trust on people nowadays. I don’t want to say how and what but, let’s just say that life has been SERIOUSLY difficult for me. I am trying to build up my own happiness and life back on track again.

Pray for my happiness in life. :)

Thank you.

Thursday, December 8, 2011

Selamat bersatu Masyitah & Amri

Hari Sabtu lepas, termeterailah sudah cousin rapat aku kat Penang ni, bertemu jodoh dengan Amri bin Awang orang Ganu kito! ;) Akad hari Sabtu, sempena 3/12/11 dan resepsi hari Ahad 4/12/11. :) Tak nak cakap panjang, tengok je la gambar2 yang ada ni ye! :)

SELAMAT PENGANTIN BARU SEDARA RAPAT AKU!!

SELAMAT PENGANTIN BARU MASYITAH & AMRI!

 

DSC01748DSC01756DSC01759DSC01767DSC01768DSC01771DSC01777DSC01783DSC01791DSC01792DSC01811DSC01818DSC01824DSC01828DSC01834DSC01862DSC01866DSC01877DSC01879

Wednesday, December 7, 2011

Pengalaman..

Pengalaman mengajar kita kan? Tanpa pengalaman, kita takkan dapat menjadi apa yang kita dah jadi sekarang ni. Tanpa kejatuhan, tanpa kemenagan, kita takkan berada di tahap kita sekarang ni. Tak kisah lah, tahap tinggi ke, sederhana ke, rendah ke kan? :)

Dalam entry ni, aku nak story skit pasal pengalama aku bekerja dengan tiga tiga bangsa utama kat Malaysia ni. Pengalaman pertama aku, bekerja dengan orang cina. Part time je sebab time tu nak cari duit lebih time study sebab aku kena tanggung sorang laki tak guna ni punya makan dan minum dan rokok. So aku yang kerja cari duit lebih, tapi aku tak dapat nak beli ape2 untuk aku pun. Aku kerja kat butik nama Cats Whiskers. Mula2 skali kena kerja kat Bangsar. Tapi HQ Cats ni kat Damansara Perdana. Memang boss dia Chinese Woman. Ada 2 orang. Pengalaman kerja dengan Chinese, memang senang! Tak ada susah ape pun. Kalau bab garang tu, biasa lah. Semua pun garang kan? :) Gaji masuk on time! Tak payah kita nak risau bila gaji nak masuk. Dan tak ada macam gossip sana sini, tak ada puak sana sini, tak ada semua. Seronok sangat kerja dengan Chinese. Kadang-kadang tu racist tetap ada tapi boss sangat baik dan memahami.

Lepas tu, aku berenti kerja part time, sebab kena buat internship kat Subang Jaya USJ 1, 3 bulan lagi. Tempat aku internship tu nama dia Traxxmedia Sdn Bhd. Kedai yang mempromotekan ‘ToolBook’, salah satu software yang senang nak guna untuk buat courseware. Kalau korang tak tau ape itu courseware, yang benda kat kiosk, kat TV pendidikan (kalau korang tgk lah kan) tu semua adalah structure courseware. Kalau nak tau lagi mendalam, search je lah kat GOOGLE. Use google as your friend. ;) Kat Traxxmedia ni, owner dia Indian. Memang hampir 98% dalam company tu tak India, Singh. Hanya aku dan x-bf aku je time tu yang Melayu. Bayangkan kerja dengan derang ni, agak susah sikit. Bukan nak jadi racist ke ape ke, cuma ye lah, kalau dah bangsa semua sama dan kita je minority, sah sah akan jadi sikit tak adil kat situ kan? Tapi, boss dia sangat baik! sangat sangat sangat baik! Boss tu sebenarnya laki bini. Yang laki tu yang baik. Bini tu macam..erm..susah skit la nak cite. haha. Tapi memang enjoy kerja kat situ sebabnya kerja dia bukan berat sangat pun. ;p Kerja dia analysis ToolBook tu, buat satu courseware tak kisah lah ape dengan tutorial manual. Biasalah, dah nama kerja internship, mmg kena dipergunakan je lah kan? :) Kadang-kadang tu, ada buat cd printing, video editing semua. So, bole lah. Gaji plak time intern RM400. Agak sikit kan? Tak pe lah untuk company kecik mcm tu, aku terima. Satu je perangai derang ni, derang ni suka orang suckup kat dia and derang ni suka puji hanya kaum dia je. Yang minority buat kerja, tak dapat ape2 pun. Yang paling best,lepas aku dapat achieve benda yang dia nak dan kaum dia tak dapat, baru nak bukak mata. :)

Pengalama ke tiga aku bekerja adalah dengan orang Melayu. Dengan orang Melayu, lagi susah kerja dari dua bangsa yang lain aku sebut tadi sebenarnya. Mental dan emosi kena lagi kuat. Ingat senang ke kerja dengan orang melayu ni. Walaupun sebangsa, tapi ada sesetengah perangai tu ehem ehem nauzubillah je la. Bukan nak mengutuk bangsa sendiri, tapi ada rasa sedikit terkilan lah kerja dengan orang Melayu. Meh kami cerita skit lah pengalaman bekerja dengan orang Melayu ni. Pernah try mintak kerja kt MyTV3 untuk Roverz. Yes. Dia kata, training 1 minggu untuk nak tau boleh dapat kerja ke tak. So, pergi lah training. Time training tu, tak dibayar ape2 pun. Lepas habis training je, tunggu result. Tak dapat ape2 berita pun since today. Haha. Tapi seronok sebab dapat kawan banyak sangat! Dapat goodie bags semua from MyTV3 and Suria.fm (sebab suria fm dgn mytv3 roverz kawan baik la konon.selalu lepak sama2) Itu lah orang Melayu punya pemikiran. Mempergunakan orang untuk keuntungan sendiri. Tak kisah lah labu. Kerja dengan orang Melayu ni kena banyak sabar. Sebabnya, kalau sebut Melayu dan lagi2 perempuan, memang gossip memanjang. Mengata sana, mengata sini memang lumrah orang Melayu. Bila dah tau orang hiduo senang, mula la datang PHD dia (perasaan hasad dengki). Lepas tu, mula nak batu apikan orang lain dengan orang lain. Itu lah kalau kerja dengan orang Melayu. Lepas tu, kerja dengan orang Melayu ni, ada puak puak pulak. Geng itu, geng ini. :) Then, kalau ada satu kesalahan je pekerja tu buat, mula satu office tu tau. WOW. gila dahsyat! memang sebab tu lah Melayu me-LAYU. Bila dah menjatuhkan air muka orang, productiviti pun tak ada. Nasib baik aku memang jenis orang yang tak suka masuk puak2 ni. Aku join semua orang yang ada. Time mytv3 tu pun, aku join semua orang. Tak de nak join Roverz je.

So, pilih lah betul2. Aku lagi rela kerja dengan orang racist dari yang suka mengata sana sini. Korang plak macam mana?

Tuesday, November 29, 2011

IPHONE Hello Kitty Case

YAY!! Happiest day in my LIFE! Malam semalam tak dapat tidur sebab risau pagi ni punya meeting, but then again I still believe my instinct sebab kalau I risau sangat (risau yang tak dibuat-buat ye. datang secara naturally and susah nak fikir benda lain selain satu masalah tu je) memang sebenarnya tak ada ape yang akan terjadi. Alhamdulillah, meeting tadi pun okay. Tak ada masalah sangat. One more thing tak boleh tido sebab minum Ice Blended Mocha kat Absolutely THAI at IPC. haha

So, balik tadi dapat satu package dari Hong Kong. Seriously, I dah memang lupa tentang kewujudan website Case2Case ni. Sebenarnya, last few days I log into my HLB account. Nak check Credit Card tengok baki ada berapa and so forth. Yes, saya selalu check CC balance saya. Takut ada org mempermainkan plak kan. Hehe. :) Tiba2 ada satu amount yang sebenarnya tau amount tu memang saya ada beli something tapi tak ingat ape benda. But then, nak call HLB tapi asik lupa je. Last2, tak call pun.

DSC01741

So, item yang saya beli kat Case2Case tu is actually an iPhone4 silicon case. Hello Kitty punya la! :) Since dapat tau that site, terus beli sebenarnya. Dalam 2 weeks ago kot. haha. Sebab tu lah lupa. Then, derang pun tak ada hantar email ape2. Just kena log in dalam account website case2case tu sendiri kot baru boleh tengok ape jadi dengan barang yang kita order tu.

DSC01740

Casing ni ada macam-macam color sebenarnya. Merah, Pink, Light Pink and Hitam. I choosed black for my iPhone sebab my phone ni pun dah warna hitam. Konon nak bagi sedondon lah kan? :) Kalau iPhone putih, lawa lagi warna merah! Cute! Satu casing ni harga dia USD $21.99, so korang kira la sendiri berapa RM duit kita. Free shipping! :)

DSC01737

DSC01738

DSC01739

Cute kan? :)

Friday, November 25, 2011

Menghilang..

Dah lama rasanya tak buat entry baru kat blog ni kan? Tak ingat last entry bila. Minggu ni kot jugak kan? :) Tak pe lah, lastly aku nak cakap, minggu ni memang busy as hell. Not busy kerja, kerja tak seberapa busy sangat. It’s an everyday work, continually work. Like, everyday buat kerja yang sama. But then again, I am happy as the work that im doing is currently good enough. Boleh lah kan nak hidup and then shopping sana sini.

Well, it’s nearly end of November already and meaning that kenduri kendara is all around. Memang ramai kenduri skarang ni. Even my cousin pun kenduri next week jugak. But I just don’t  want to talk about kenduri dulu for now. Just this week alone, ada dua perlawanan bola sepak Malaysia team. Satu untuk Sukan SEA which was lawan Indonesia, satu lagi untuk Sukan Kelayakkan Olimpik  Malaysia vs Indonesia.

Dua dua pun aku tengok. Tapi yang paling epic skali masa suka SEA tu lah. Tengok kat Rasta TTDI. Seriously, menakutkan. Indonesia goal satu je terus pelayan2 kat Rasta tu syok gila nak mampos. Haha. Siap boleh boo kat kita2 yang ramai ni.lol.tak takut ke bang? buatnya semua baham korang kang baru tau. Cari rezeki kat Malaysia pun nak kecoh2 lagi. haha. Lepas tu, Malaysia goal pulak. Satu Rasta tu kabut gila! haha. Semua seronok sakan. Bila dah masa tambahan 30mins tu, tak ada goal jugak. Then sampai je penalti, memang menyakitkan hati lah kan. Haha. Gila berdebar kot time tu! Tengok je la video kat bawah ni.

Sunday, November 20, 2011

Bazzar Stuffs–Keyya Kayya Bazaar 19.11.2011

I am a very constant follower of bazaars. I love bazaars so much! Especially the ones in Rasta cause I can eat, and shop at the same time. But I’ll try to go to any bazaars that I could go. Not just because of the venue, it is also being rated by the vendors that are actually selling on the particular day.

Yesterday, I went to another bazaar at Rasta TTDI. It was some epic moments when Acap and Ryna was also there. I invited them through Facebook invites. hehe. :p Here are the items that I bought yesterday.

DSC01653

DSC01654

DSC01655

DSC01656

DSC01660

DSC01658

* Handbag from Fabulously Boutique *

DSC01661

DSC01662

DSC01663

DSC01665

DSC01666

* DKNY Delicious Candy Apple Miniature *

* RM25 *

DSC01667

DSC01670

DSC01668

DSC01669

* Vintage Blazer *