Monday, June 27, 2011

Singapore trip part I.

YAY! at last, I finally jejakkan kaki kat Singapore. Finally, first time ever for my 25 years of living. Kesian kan? Masa masuk, seriously jakun lah. But then, it still looks like Malaysia anyway. Cuma jalan dia nama pelik, the signboard punya fonts semua lain from Malaysia. I still feel like I am in Malaysia sebab banyak jugak kereta Malaysia kat sana. :)

IMG_6650

IMG_6652

IMG_6654

IMG_6655

I just nak buat short entry about our overall trip to Singapore. At first, bangun pkl 5am, siapkan breakfast and bekal and mandi semua. Lepas tu, Ashraf datang amik from rumah, terus ke rumah Dr. Nor to pickup Dr. Nor, Haizan, Kak Farah and Syamsul (new employee). Then, terus gerak ke Dengkil as Ariff akan pick me up over there. Bila sampai Dengkil, makan breakfast and all, then terus gerak ikut highway utara-selatan. No much goin on kat sini except for we stopped for quite a few RnR sebab nak ke toilet and also nak tukar driver.

Sampai ke at imegresen tu, dah lepas tunjuk passport semua, beli lah autopass. And after that, terus gerak ke Marina Sands Bay. Alah, bangunan tiga tower yang ada kapal kat atas dia tu. Hehe. Oh yeah, time nak pegi sini, agak sesat lah, gps tak membantu plak time tu. Nasib baik Ashraf nampak kat mana tempat tu last2. And kat situ, I saw this ridiculous (sorry ye org Singapore.saya jakun) thing, Parking dia ikut minute. Shit. Gila betul! 20 cents/1 min. wow. seriously this is way to costly for us. So we decided to park at the jockey instead. Sebab, we all tak pasti sampai pkl berapa we all kat situ. Sampai sana pun around 11am lah macam tu. Sebenarnya, ktorang ke sana sebab nak tengok theater The Lion King. So, that theater starts at 2pm. Kalau ktorang parkting yg rate ikut minit tu, mau mati nak bayar. But then, still ada jugak orang park kat situ tau. Maybe sebab nak singgah sekejap je kot.

IMG_6680

IMG_6683

IMG_6684

IMG_6686

IMG_6691

Then we all makan at the foodcourt. I seriously tak tau halal or tak kat situ. So darurat, makan je nasi lemak cause I saw ada orang Islam yang beli. Tak de ragu2 makan je la. Lepas makan,me and Irfan jalan2 kat dalam mall tu sebab aku nampak kedai Sephora, so kena la masuk kan? Padahal sama je barang2 dia. Just aku minat nak tengok barang2 soap&glory kat situ ada apa cause kat Malaysia tak masuk semua barang lagi. Then, nampak this one gift sets. Harga dia aku seriously lupa. Around SGD 28.00 aku rasa. Aku suka gila benda tu but then aku duit tak ada. :( So, bila dah ronda2 tu, terus juma balik derang kat depan pintu theater. Tengok Lion King! BEST GILA!!!! One of the best theater I’ve ever been to! And baru aku tau, aku memang minat lagu2 org Africa ni sbenarnya. Hehe.

IMG_6709IMG_6710

Lepas theater, naik ke Skypark at Marina Sands Bay tu lah. mahal jugak la SGD 20, stakat nak jenguk2 kat atas kapal tu je. But then, dah datang Singapore, naik je lah. Tak tau lepas ni bila lagi nak datang situ kan? :) Ini, Dr. Nor belanja. hehe. Thanks Dr. Nor! :) Then, bila dah habis posing tangkap gambar, dah penat, checkin lah kat hotel kat Grand Hyatt. It is around 7pm kot rasanya. Then pukul 9pm, nak kena gerak makan kat Clarke Quay. Kat situ, ktorang makan kat Marakesh. Dah la ada shisha kat situ! hehe. :P Confirm mahal punya lah! This one pun Dr. Nor’s treat. Thank you again Dr. Nor. Lepas dah makan, jalan-jalan skejap kat area situ then tak larat, balik hotel terus lah.

IMG_6730

IMG_6732

IMG_6736

IMG_6748

IMG_6749

IMG_6755

IMG_6761

IMG_6781

IMG_6785

IMG_6788

Bila dah balik hotel, semua ZzzZZZZzzzzZZZZzzzZZZ lah~ hehe.

Nanti Part II aku cite pasal Universal Studios Singapore plak la ye. :)

Post a Comment