Monday, January 16, 2012

Common Sense.

Aku selalu fikir mengikut ala common sense. Kalau aku rasa benda tu tak betul,tak betul lah. Kalau betul,betul lah. Aku rasa semua orang pun macam tu. Orang yang tak fikir je yg akan jadi terlalu pro akan sesuatu. Bila dah pro sangat, otak akan jadi sedikit lemah untuk berfikir secara logical. Aku rasa, logical thinking tu semua orang ada cuma pandai guna atau pun tak je. Orang memang akan fikir logically, no matter what or how their thinking might be. Cuma, kalau tak di asah logik tu, pasti takkan tajam kan?

Macam ada sesetengah orang, yang terlalu pro akan Hello Kitty dan akan kata KeroKeropi tu hanya seekor katak yg bodoh. Tapi aku suka akan Hello Kitty, cuma aku tak PRO Hello Kitty. Ada faham tak itu macam? Aku tak faham kenapa ada orang yang tak boleh nak fikir ala common sense. Macam Cik Ita (RCW siapa tau,tau la,kalau tak tau boleh google RCW keluar lah ape yg korang nak) cakap,

Saya hanya berpakaian macam tu sebab ikut tema parti tu. Takkan pulak nak saya pakai baju kurung (berpakaian elok2)”. – Source Beautiful Nara

Okay Cik Ita, tema parti tu K-POP, dan kau sebagai mak kepada anak-anak kau rasa berpakaian macam tu sesuai? Aku rasa hanya Syada Amzah (Adik Shila Amzah) je yang sesuai pakai macam tu. Dan aku rasa, Syada tu pakai lagi elok dari kau wahai Cik Ita. Aku tak faham kenapa dia tak menggunakan otak dia untuk berfikir secara logical bahawa bila dia pakai pakaian macam tu nanti wartawan akan banyak cakap,peminat akan banyak bising dan mak mak akan cakap yang kau ni macam ala tak sedar diri pulak. Bukan aku nak cakap kasar tapi itu kenyataan kan? Ni bukan kali pertama RCW kena macam ni. Haihs. Common Sense please. Ikut logik lah.

Common sense is

“defined by Merriam-Webster as, "sound and prudent judgment based on a simple perception of the situation or facts."[1] Thus, "common sense" (in this view) equates to the knowledge and experience which most people already have, or which the person using the term believes that they do or should have. The Cambridge Dictionary defines it as, "the basic level of practical knowledge and judgment that we all need to help us live in a reasonable and safe way".[2]” – Thanks to  WikiPedia

So aku rasa tak salah mengamalkan common sense dalam kehidupan seharian. Bukan nak pro sesiapa bukan nak anti sesiapa. I believe in common sense in what ever I do. It’s the basic way of thinking after all kan? Why can’t we practically do it? I don’t think its hard.

p/s: This entry bukan nak kutuk RCW ke sesiapa. aku just nak cakap aku fikir secara common sense je. :) Pro RCW jangan nak attact aku pulak. haha.

Post a Comment