Wednesday, May 11, 2016

Suka Travel Sana Sini?

Hello korang semua. Saja nak type bahasa rojak this time around. Tak ada ape nak story sangat. Just nak sembang-sembang. So, korang suka travel tak? Mesti lah kan? I dont know who does not love travel. I think, semua orang pun suka travel. But sometimes, budget is the major reason why we don't travel that often. And also time. But for me, time we can still find. Korek-korek mesti jumpa. Tapi budget, macam susah sikit nak arrange.

Bila nak travel, macam-macam benda nak kena consider. Nak pergi mana, nak naik apa, nak tidur mana. Semua tu kena consider within the budget that we have. Kalau budget kurang tapi nak tidur kat tempat yang 3-5 stars, kena lah slash budget yang lain pulak. So, ingat nak travel ni senang ke? I'm not a person who always travelling tapi i love to travel. Skali skala dapat pergi jalan-jalan tenangkan fikiran pun best jugak kan? Tapi, bila ada budget constraint jadi susah sikit.

So, what did i do kalau nak travel? Survey kat mana? 
Sebenarnya tak ada lah banyak sangat buat survey. Kalau dah tau destinasi dia mana and budget berapa senang lah kan. Kalau nak survey, saya jarang tengok travel blogger sangat sebab kebanyakkan mereka dah diberikan package yang best best yang saya tak mampu nak beli pun. Sedihhh!!! Travel pun naik business class, hotel dapat suite. Tak dapat lah kot nak ikut budget macam tu. Hehe. Tapi, ada jugak travel blogger yang best macam Tatie. Very simple and honest review about hotels and packages and where to go and so on. Senang nak faham and suka tengok cara dia tulis blog. Tatie bukan just cover Malaysia, banyak tempat lagi dia dah pergi.

So far, kalau nak travel, kalau tak naik flight mesti la naik kereta kan. Bila driving sendiri, kena tau tol berapa, minyak budget berapa liter / RM, semua tu lah. So, dalam budget tu kena tolak semua travelling cost dah. Hmm, susahnya nak travel kan? Tapi once dah sampai hari yang kita nak travel tu, mesti best kan! 

Korang ada app yang best best tak boleh share kalau pasal travel ni? Kalau nak booking hotel ke, flight ke? Saya tau Trivago dgn booking.com. I love booking.com sebab dapat book dulu and boleh cancel in certain days for free. best kan! 

Mai la share!

Post a Comment