Wednesday, August 1, 2018

[BOTD] Mary Kay beauty products. Does it really works? HONEST Opinion.

Dear readers. If you are aware, saya memang adalah seorang pengguna produk Mary Kay and I am also one of their Beauty Consultant (BC). Nak story sikit to all of you my readers out there. I know ramai yang tertanya-tanya, Mary Kay ni is it really works? Memang berkesan ke pakai Mary Kay? Mary Kay ni bukan macam MLM tu ke? Well, all of your questions (hopefully) will be answered in this blog post pasal Mary Kay. In case if tak ada yang terjawab, boleh tanya di ruangan 'comment' kat bawah blog ni or boleh terus Whatsapp Anfaal ke 010-560 1397. 

Alhamdulillah kulit muka Anfaal dari dulu sampai sekarang agak elok. Masa remaja dulu-dulu, memang pakai cleanser tapi tak ingat cleanser apa cuma moisturizer tu pakai Olay. Dari awal remaja sampai lah kertu ni pakai Olay sebelum tukar ke Tabita. Ya. Anfaal salah seorang yang terjebak dengan Tabita. Pakai Tabita dalam setahun lepas tu terus keluar jerawat yang super scary! Tak banyak amik gambar time ni sebab confidence level terus drop. Gambar semua yang bermakeup sahaja. Kalau nak tengok, boleh tengok youtube video below. Memang teruk kesan dari pakai Tabita. 





Masa tu, terus pergi to my friend's salon and buat facial. Alhamdulillah, memang terus baik after few rounds of facial and i am starting to LOVE doing facial. Her salon is at PV128 and quite far from my house but i don't mind at all. Dah buat facial, pakai their product as well. In house product and memang berkesan. Tak ada naik jerawat and kulit makin bersih, Alhamdulillah. But of course, being a naive consumer, i try lagi product lain and found out that my skin is adaptable with new product. Cepat adapt. Sometimes, when i received some skin care items that i need to review, tukar tukar lagi skin care. This is not a good example actually. Do not main tukar-tukar skin care ikut suka hati ya. Sampai lah satu masa, ada officemate nak buat Skin Care Class (SCC) and Makeup Class Mary Kay for Free. Bila dengar FREE tu apa lagi, boleh je join and tak ada paksaan. Nak beli boleh, tak nak beli pun boleh.

Masa join SCC tu, memang dalam kepala ni dah siap siap bisik. Mary Kay macam mahal jer. Nak beli pun susah kena order through agent and what not (jahat tak?). Padahal masa tu pakai skin care pun ada yang kena order through agent jugak but mostly pakai yang beli kat drugstore lah. 

So, after a while. Start order Mary Kay dengan barang makeup since barang makeup tak perlu commitment sangat. Boleh pakai and boleh tak pakai pun. So orderlah lipstick satu untuk cuba. Eh, best pulak lipstick Mary Kay ni. Order lagi lipstick lain and sampai dapat free gift pulak dari BC Mary Kay. 

(Gambar courtesy from Pikah)

Gambar kat atas tu adalah masa baru baru nak berjinak tanya-tanya nak jadi BC Mary Kay. Time ni baru je kawin hehe. Lepas dah jadi BC, memang Anfaal senyap sikit. Tak berapa reti nak promote barang, tak pergi class ESRS awal-awal (sorry!) and tak active sangat sebab Anfaal dah pregnant. Sedih sangat tapi bulan puasa tahun lepas sempat habiskan ESRS jugak so dapat lah jadi Beauty Consultant sebetulnya. Hehe. 

Sebenarnya, apa yang best dengan Mary Kay ni. Post ni actually asalnya nak post pasal product Mary Kay. Berkesan ke tak? Anfaal mula-mula sekali pakai Botanical Effects range. Sebab starter kit memang dapat Botanical Effects tu. Lepas pakai for few months, baru tau yang kulit Anfaal ni actually kulit kering. Maybe from the change of skincare terlalu kerap and pakai produk tempatan banyak sangat, kulit jadi menipis and lama-lama kering. Bila kulit kering, Anfaal start pakai Botanial Effects 1. Botanical Effects ni ada 3 jenis and this is the most basic skin care from Mary Kay. Untuk sesiapa yang ada masalah kulit kering, kulit berminyak atau kulit kombinasi, Botanical Effects ni memang berkesan untuk mengembalikan kulit anda ke paras normal. Kulit rasa sihat dan susah dah nak naik jerawat. But make sure, pakai all the items dalam set tu. Ada cleanser, freshner, mask, and hydrate. Semua mengikut jenis kulit. Tak teruja ke korang? Dari pakai skin care yang sesuai untuk semua jenis kulit lumpsum into one, why not pakai skincare specifically untuk your skin type? Untuk repair balik kulit yang rosak tu. 


So gambar kat atas ni was taken last year (obviously yang 2017 tu) VS 2015. 2015 tu korang nampak tak, ada kulit tak sekata and ada ketul ketul jerawats yang tak syok hehe. Alhamdulillah, sejak pakai Mary Kay masa pregnant dulu memang confident je kulit cantik walaupun tak pakai makeup. Haha. At least, boleh lah nak bare face although kulit tak licin mana sangat pun. 

Oh ya, pakai Mary Kay ni aim dia bukan kulit licin macam porcelain ye. Aim adalah untuk mendapatkan kulit yang sihat, lepas tu baru boleh aim kulit yang licin. Alhamdulillah, sejak pakai Mary Kay memang husband jarang dah picit jerawat (YESS GUILTY!haha) sampai rasa macam nak stop so that jerawat boleh naik and husband boleh picit. Haha. 

Mary Kay is not a scam and totally not an MLM. Dia base on effort basis. Korang buat sale, ada lah sale. Korang rajin promote, ada lah sale. Kalau nak pakai sendiri pun boleh, no problem at all. All atas korang sendiri. Nak join Mary Kay pun tak mahal. Berapa korang rasa? RM 500? RM 300? not even RM250 okay. Nak tau berapa harga, boleh je buzz Anfaal 010-560 1397. Tak perlu risau, korang join jer terus dah dapat product Mary Kay. Kena rajin pergi class or events (macam Anfaal agak kurang sikit on this part, sadly) and kena rajin dengar apa senior ajar. They will guide and share their experiences so tak perlu risau yang korang akan rasa macam, oh well kena buat semua sendiri ke? 

So far, Alhamdulillah sale tetap ada walaupun tak consistent. Korang boleh follow instagram Anfaal to see my instagram posting.


So, Mary Kay has the best skincare products so far. Walaupun macam susah mula-mula tu nak kena order through agents (BC) tapi when you yourself become a BC senang. Order before 12pm today esok dah boleh dapat insyaAllah. Cepat tau their shipping. Plus, skincare Mary Kay memang tahan lama. Anfaal pakai Botanical Effects tu dalam 4-5 bulan baru habis cleanser dia. And then Freshen dalam 5-6 bulan baru habis. So korang tak payah nak beli skin care every month. I know ramai yang kata Mary Kay mahal, well if you look it the other way around, actually Mary Kay lagi jimat sebab boleh tahan approximately 6 bulan tau! so 1/2 tahun tak payah beli skin care pakai jer lah yang tu sampai habis, tak ke jimat tu? Hehe.

So, siapa nak jadi BC Mary Kay area Cyberjaya, Putrajaya, Dengkil, Desa Pinggiran Putra, Sg Merab, Serdang, Sri Kembangan, Melawati (weekend) boleh contact Anfaal 010-560 1397. Nak tanya pasal product pun boleh. Tak ada paksaan untuk beli ya. FREE Skin Care Class and Makeup Class untuk area yang disebutkan tadi kat atas.




Ni adalah muka recent saya, yang tak ada secalit makeup pun. Alhamdulillah, lepas pakai Mary Kay dalam setahun, Botanical Effects and now i pakai TimeWise Repair (untuk anti aging) and kadang-kadang pakai Melacep (untuk brightening), this is the result. I am super satisfied!

Terima Kasih sebab membaca sampai akhir posting ni. Kalau ada masa, saya akan postkan on my skin care routine pulak. Siang & Malam.

Till then,
xx


Post a Comment