Monday, December 9, 2019

Nak makan apa kat Italy?

Assalamualaikum wbt. Ramai yang tanya, masa pergi Rome haritu, tak susah ke makan? Apa yang korang makan kat sana? Well, meh Anfaal share sikit apa yang kitorang makan kat sana. And up to you all lah if nak ikut atau tak. 

Masa pergi Italy for the first time back in 2017, memang we all bawak Brahims banyak gila but tak bawak Maggi. Haha. So this time around, we all packed banyak gila Brahims and 2 maggi and ended up makan separuh je from the whole lot Brahims and maggi kari tak bukak langsung. This is because, we found out that we could eat a vegetarian food here in Italy. Since dah start bertudung, the restaurant people understand that we are Muslims. Some still offer wine and such (Maybe ada yang pakai tudung tapi tiba tiba jadi open kat luar negara minum wine bagai haha) but we politely declined the offer. 

So, what do we eat there? Where? How do we order? Haaa, jom Anfaal share sikit tips. A basic Italian language could helped too. 




Nampak tak berkotak kotak brahims we all beli. Tapi we all dah rasa semua and Nasi Lemak dia memang sedap! Hehe! Beli lah jugak instant porridge Knorr tu tapi tak sedap langsung so we just sedekahkan je la kat hotel. Haha!

So, bila dah sampai kat Rome, my first food was Maggi Ayam. Haha. Masak maggi wei kat hotel pakai rice cooker. Rice cooker pun bawak yang mini size. 😃

Whoever yang memang nak makan Halal food only, kat area Rome ada 2 kedai yang we dah pernah makan. Peri Peri Grill and satu lagi is Chicken Hut. Korang boleh google map sendiri kalau nak tengok location. 

Part yang best nya, if makan kat Peri Peri Grill tu, one of the worker kat situ pernah kerja kat Bangi ok! Kedai tayar! haha. So he knows Bahasa a bit lah and siap offer Teh Tarik lagi tau walaupun i think dalam menu tak de. 😀 Or boleh lah order Te Latte which mean Milk Tea. Kat sana tak ada condensed milk so dia pakai susu lembu and we have to add sugar into the drink untuk maniskan. 


Kalau korang nak tengok video ni, Anfaal tunjuk menu and harga kat Peri Peri Grill ni. Boleh tengok kat IG Anfaal ada. Hehe. 

Apart from kedai Halal, we ada je makan kat kedai pure 100% Italian. Cuma husnuzon and order Pomodoro pasta or Pasta Seafood je lah. And Fries. Jangan tanya pasal periuk, pasal minyak etc. Darurat...

Memang kalau duduk kat Italy, hari-hari makan tomato kulit pun cantik je. Mesti senang je nak kurus sebab kurang makan daging. HAHA. Tips, bila korang nak order makanan kat kedai Italian, just tanya vegetarian food / vegetarian cibo or no pollo (no chicken), sono pesce cibo (only fish dish), or no carne (no meat). Belajaq skarang! haha.


Selain Pasta, roti pun kita makan je. Ni Croissont sedap GILA kat hotel Ponte Sisto untuk breakfast or colazione. 

Infact, dalam train pun we all makan Pomodoro Pasta tau! And have to also check, some of their savoury snacks ada gelatin jugak tau. So just  be sure, amik food yang sweet macam biscuits ke but always check their ingredients first before makan. 


Oh ya, selain Pasta, you can also eat Pizza tu. Tapi pomodoro still. If makan seafood, boleh je makan seafood pizza but since i do not eat seafood, husband ordered Margarita Pizza. 

So, makanan ada je kat sana. Better yet, we tried handmade pasta. Fuh! Sedap dia memang lain macam! First time rasa handmade pasta kat Tivoli memang teringat sampai sekarang! I read somewhere on the net, nak makan kat kedai kedai or cucina at Italy ni kena ada reservation lah, we just walked in je and makan. 😃 

Nanti Anfaal update list of restaurant yang we all pernah makan kat Italy. This includes restaurant at Rome, Milan, Pompeii and Turin. 😃 

Till then,
XX


Post a Comment